Finwire om Elverket Vallentuna: Finns utrymme för högre bud på Elverket Vallentuna - SvD Börsplus

Agentur:FWS
Signatur:Anton Wilén
anton.wilen@finwire.se, 0765-46 64 41
Nyhetsbyrån Finwire
630 miljoner kronor i budvärde för Elverket Vallentuna låter kanske bra, men om Vallentuna kommun bromsar kan det finnas utrymme för en budhöjning även från nivån 97 kronor. Det skriver SvD Börsplus i en kommentar till att elnätsföretaget Ellevio i morse lämnat ett erbjudande till aktieägarna i energiföretaget att köpa samtliga aktier i bolaget.

Elverkets styrelse har rekommenderat aktieägarna att anta erbjudandet. Budet innebär en premie på knappt 28 procent jämfört med gårdagens senaste betalt på 76 kronor.

Börsplus frågar sig om dock om 97 kronor per aktie verkligen är ett bra pris.

Analystjänsten uppskattar bland annat att förvärvet kan leda till årliga kostnadssynergier på 20 miljoner kronor och att endast affärsområdet Elnät med en intjäningsförmåga om 40 miljoner kronor i snitt årligen med en "halvhög multipel" på 15 värderas till 600 miljoner kronor.

"Sammanfattningen är att Ellevio lätt kan räkna hem affären på Elverkets nuvarande meriter inklusive kostnadssynergierna. Höjda priser om några år blir grädden på moset. Inser Vallentunas kommunpolitiker detta? I så fall kan de åtminstone försöka få till en budhöjning", konkluderar SvD Börsplus.

Vallentuna kommun äger 10,6 procent av aktierna i Elverket Vallentuna. Största ägare är E.On Sverige med 43,4 procent av aktierna.

Publicerat: 5/19/2017 12:31:15 PM

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire. Disclaimer

  • Mäster Samuelsgatan 42
  • 111 57 Stockholm
  • Telefon: 08 - 511 68 000
  • info(snabel-a)aktietorget(punkt)se