Reports

Publicerat: 2017-02-28 10:39:59

Consensus Asset Management AB: Bokslutskommuniké 2016

Finansiell information

Okt - december, 2016

-          Bolagets rörelseintäkter för perioden uppgick till 10,6 MSEK (8,0).

-          Resultat efter skatt uppgick till 2,3 MSEK (-2,1).

-          Resultat per aktie uppgick till 0,31 öre (-0,38).

Januari - december, 2016

-          Bolagets rörelseintäkter för perioden uppgick till 33,7 MSEK (33,7).

-          Resultat efter skatt uppgick till -2,2 MSEK ( 0,9).

-          Resultat per aktie uppgick till -0,29 öre ( 0,16).

Verksamhet

Consensus Asset Management AB (publ) är ett värdepappersbolag med huvudkontor i Mölndal, mötesplats i Borås samt filial i Stockholm. Bolaget är verksamt inom kapitalförvaltning, Corporate Finance och tjänstepensionsområdet.

Consensus vänder sig till företag, institutioner och förmögna privatkunder.

Consensus aktie är listad på AktieTorget under tickerkod CAM B.

Medarbetarna hos Consensus har unik, mångårig erfarenhet och kompetens inom de områden bolaget verkar. Bolaget är ett värdepappersbolag som innehar samtliga för verksamheten erforderliga finansiella tillstånd och står under Finansinspektionens tillsyn.

Kapitalförvaltning

Consensus erbjuder rådgivande och diskretionär kapitalförvaltning till samtliga målgrupper. Bolaget har även ett heltäckande koncept för stiftelsehantering. Consensus institutionella kunder i Sverige utgörs av försäkringsbolag, banker, landsting, kommuner, trossamfund och stiftelser. Bolaget erbjuder även företag och förmögna privatpersoner individuella lösningar. Målet med den rådgivande förvaltningen är att genom ett starkt personligt engagemang erbjuda differentierade och framgångsrika placeringsalternativ.

Genom kvantitativ och kvalitativ analys styrs val av placering med hänsyn till investerarens riskpreferens och avkastningsmål.

Consensus ger heltäckande, personlig och exklusiv service som även inkluderar pensions- och försäkringsrådgivning.

Consensus bedriver traditionell diskretionär portföljförvaltning av samtliga tillgångsklasser med utgångspunkt från kundens riskprofil, avkastningskrav och placeringshorisont. Förvaltningen bygger på input från bolagets samarbetspartners som sammanställs och därefter utmynnar i bolagets egen syn på marknadsläget. Consensus erbjuder allt från indexnära förvaltning till aktivt förvaltade portföljer.

Consensus Stiftelsetjänst tar hand om hela stiftelsens engagemang och behov av allt från kapitalförvaltning, styrelsehantering och bokföring till arkivering. Stiftelsetjänst hanterar idag ett flertal mycket välrenommerade stiftelser.

Consensus är även arrangör av strukturerade produkter. De strukturerade produkterna anpassas mot respektive kundgrupp och till skillnad från många konkurrenter marknadsförs produkterna enbart av egen personal.

Consensus har två fonder under egen förvaltning, Consensus Lighthouse Asset och Consensus Småbolag.

Consensus Lighthouse Asset är en aktivt förvaltad specialfond med mandat att investera i aktier, räntor och alternativa tillgångar. Fondens investeringsstrategi är flexibel och ska ta positioner enligt förvaltarens marknadssyn.

Consensus Småbolag inriktar sig på att placera i bolag på de mindre börslistorna som normalt inte följs av de större analysfirmorna. Bolagen ska vara noterade på nordisk börslista.

Försäkringar

Consensus försäkringsavdelning distribuerar och analyserar olika tjänstepensionslösningar. Försäkringsavdelningens målgrupp är privata företag, dess medarbetare och ägare samt övriga kunder med stora pensionsavsättningar. Bästa lösningen med tjänstepensionen avgörs av en mängd faktorer och det är här vår kunskap hjälper kunden att hitta den rätta individuella lösningen. Consensus försäkringsavdelning har samarbetsavtal med merparten av de svenska livförsäkringsbolagen. Försäkringsavdelningen kan dessutom erbjuda diskretionär förvaltning av tjänstepensioner via kapitalförvaltningsenheten.

Corporate Finance

Consensus hanterar börsnoteringar, nyemissioner, förvärv och avyttringar av olika typer av bolag. Grunden i vår verksamhet är att identifiera och tydliggöra bolagsvärden och framgångsfaktorer. Detta gäller särskilt de företag som ägarna vill omstrukturera, avyttra eller på annat sätt förändra ägarbilden i, genom exempelvis en börslistning. Detta förutsätter en väl fungerande process med tillgång till ett aktivt investerarnätverk

VDs kommentar

Consensus avslutade året bra med en god omsättningsökning och bra lönsamhet för kvartalet. Omsättningen steg under kvartalet till 10,6 MSEK (8,0 MSEK) och resultatet uppgick till 2,3 MSEK (-2,1 MSEK). Transaktionsaktiviteten var speciellt hög inom samtliga delar i affärsområdet kapitalförvaltning.

Omsättningen för helåret uppgick till 33,7 MSEK (33,7).

Consensus har under året tagit fortsatt stora steg i ambitionen om att bli en stark kapitalförvaltningspartner. Den enskilt största satsningen har skett inom stiftelseområdet där vi, som en av få aktörer, nu kan erbjuda ett komplett stiftelsekoncept. Satsningen har varit mycket lyckad och mottagandet på marknaden har varit över förväntan. Ett starkt bevis för detta är att vi redan erhållit an rad prestigefyllda uppdrag med stora volymer. Framgången ligger i en kombination av lyckade rekryteringar av spetskompetens samt satsningen på ett modernt digitalt erbjudande. Ytterligare bevis på denna framgång var vårt stiftelseseminarium från i höstas, som under kvällspasset var helt fullsatt.

Under början av hösten lanserade vi fonderna Consensus Lighthouse Asset och Consensus Småbolag. Bägge fonderna har på kort tid rönt stort intresse på marknaden. Fonderna har fram till årsskiftet fått se sitt förvaltade kapital (sina fondförmögenheter) öka till vardera ca 175 MSEK. Fonderna skapar en stabilare intäktsbas för bolaget och ger en skalbar möjlighet av affären som vi tidigare saknat. Fonderna finns att tillgå bl a på Nordnets plattform.

Det negativa resultatet på helår förklaras främst med ökade personalkostnader i samband med etableringen av stiftelsetjänsten, rekryteringar till kapitalförvaltningsgruppen samt kostnader i processen vid uppstarten av våra fonder. Summerar vi dessa kostnader så belastas resultatet med ca 4 MSEK under det gångna året. Utfallet för helåret blev -2,2 MSEK (0,9), vilket innebar en resultatförsämring.

Vid nyanställningar räknar vi generellt med att en mäklare belastar resultatet första året, går minst break-even år två och ger bolaget en god lönsamhet år tre.

Vår förhoppning är därför att dessa rekryteringar ska innebära ett intäktslyft för bolaget kommande år. Consensus plan är att fortsatt rekrytera framgångsrika mäklare för att bygga bolaget långsiktigt.

Satsningen på egna fonder och vårt kompletta erbjudande mot institutioner, förmögna privatkunder samt företagare har under året givit oss ett rekordstort inflöde av kapital överstigande 2,2 miljarder kronor.

Tittar vi på intäktssidan så fördelar sig dessa från följande olika delar:

  • förvaltningsavgifter, både rörliga och fasta (kraftigt upp)

  • fondersättningar (kraftigt upp)

  • ersättning från strukturerade produkter (något ner)

  • försäkringsersättningar (något ner)

  • aktiecourtage (kraftigt upp)

  • Corporate Finance (ner)

Under året ökade förvaltningsintäkterna, fondersättningen (våra egna fonder), och aktiecourtagen väsentligt. Alla dessa intäktsökningar ligger i linje med vår plan att gå mot en mer stabil intäktsbas. Vi strävar efter att ha en affärsmodell baserad på en flexibel prisbild till marknaden, oftast med en kombination av fasta och rörliga avgifter. Med ett allt större förvaltat kapital, både diskretionärt och rådgivande, skapar vi rätt förutsättningar till att nå vårt mål och bli ett framgångsrikt och lönsamt värdepappersbolag. Intäktsmodellen är dock relativt känslig för omfattande fallande börskurser vilket ofrånkomligen leder till lägre förvaltningsintäkter och troligtvis lägre kundaktiviteter i stort.

För närvarande är börsen relativt stabil och positiv men det återstår att se vad förändringarna i USA och Brexit innebär samt vad valen i ett flertal europeiska länder kan få för inverkan på marknaden.

I korten ligger även myndigheters definitiva beslut vad som kommer att gälla för MIFID II. I vår intäktsmodell har vi påbörjat en anpassning mot vad vi tror ska komma men även här har USA börjat antyda att de vill se att det går mot en mer avreglerad marknad. Frågan är om man i Europa också har nått kulmen av regleringar. MIFID II är en tuff belastning både personellt och kostnadsmässigt för seriösa bolag som Consensus, men behövs samtidigt för att stoppa oseriösa aktörer.

Inom Corporate Finance upphörde bolaget under Q4 som Certified Adviser (CA). Vi tecknade samtidigt ett avtal med Erik Penser Bankaktiebolag som från och med 1 december 2016 övertog de aktuella CA bolagen och en medarbetare relaterad till den verksamheten. Åtgärden medförde ingen resultatpåverkan för 2016 men renodlade vårt Corporate Finance erbjudande. Under Q1 2017 är det vår förhoppning att ett antal pågående MA-affärer kommer att avslutas.

Bolagets mål för 2017 är att fortsätta med en kontrollerad expansion inom främst området kapitalförvaltning där vi kombinerar en digitaliserad outsourcad verksamhet med selektiva rekryteringar av etablerade aktiemäklare, kundansvariga och försäkringsmäklare. Vi tror att en kombination av personliga kontakter och ett digitalt erbjudande är vad marknaden och våra kunder eftersöker. Vår affärsmodell går därmed tvärs emot hur de större aktörerna satsar där mer eller mindre enbart digitaliseringsspåret är i fokus. Som bekant vilar börsen aldrig. Det gör inte heller jag och mina duktiga medarbetare så därför ser vi fram emot ett spännande och framgångsrikt år för både oss och våra kunder.

Ett stort tack för att du valt Consensus som din partner och tack till alla våra medarbetare och kunder för ytterligare ett år i vår ambition att bli en ledande aktör på marknaden.

Patrik Soko

VD

Händelser efter periodens slut

Som ytterligare ett steg i den riktningen kan vi glädjande meddela att vi i början av 2017 kontrakterat mäklare för etablering av ett kontor i Värnamo. Kontoret kommer att bli vårt nav i Småland. Ambitionen är att kontoret ska vara igång till i slutet av april.

Ekonomisk översikt
2016-10-01 2016-01-01 2015-10-01 2015-01-01
tkr -2016-12-31 -2016-12-31 -2015-12-31 -2015-12-31
Rörelsens bruttointäkter 10 626 33 701 7 954 33 747
Resultat före skatt 2 345 -2 181 -730 3 596
Resultat efter skatt 2 307 -2 219 -2 134 880
Balansomslutning 36 832 36 832 40 104 40 104
Justerat eget kapital 31 158 31 158 23 456 23 456
Kapitalbas 15 708 15 708 13 530 13 530
Medeltalet anställda 17 17 18 18
Soliditet 85% 85% 58% 58%
Resultat per genomsnittligt antal aktier (öre) 0,31 -0,34 -0,38 0,16
Genomsnittligt antal aktier 754 237 629 655 032 772 555 827 914 555 827 914
Resultat per totalt antal aktier vid
periodens utgång (öre) 0,31 -0,29 -0,38 0,16
Totalt antal aktier vid periodens utgång 754 237 629 754 237 629 555 827 914 555 827 914

Kommande rapporttillfällen                                                                                                                                                                           

Kommande rapporttillfällen är planerade till:                                                                                                                                                                                                                                          

Årsredovisning                                                               23 mars 2017

Årsredovisningen kommer att finnas tillgänglig på bolagets hemsida.                                                                                                               

Årsstämma                                                                      6 april 2017                                             

Delårsrapport Q1, 2017                                                  28 april 2017                                           

Delårsrapport Q2, 2017                                                  17 augusti 2017                                       

Delårsrapport Q3, 2017                                                  31 oktober 2017

Bokslutskommuniké 2017                                              28 februari 2018                                                                                                                                                                         

Föreliggande delårsrapport har ej varit föremål för granskning av bolagets revisorer.                                                                                                                                                                                                   

Göteborg den 28 februari 2017                                                                                                                                                                                             

Patrik Soko                                                                                                                                     

Verkställande direktör                                                                                                                                                                                      

För mer information kontakta:                 

Patrik Soko  

VD                                                                                                                                                  

Telefon: 031-745 50 91                                                                                                                                        

patrik.soko@consensusam.se                                                                                                                                                     

www.consensusam.se                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Läs mer hos Cision
Läs mer om Consensus Asset Management AB