Publicerat: 2017-11-09 10:08:32

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om Pharmacolog i Uppsala AB: Sjukhuskedja i New York utvärderar Pharmacologs DrugLog

Medicinteknikbolaget Pharmacolog har tecknat avtal med en sjukhuskedja i New York i USA, innebärande att bolagets produkt DrugLog ska utvärderas vid två av organisationens sjukhus för användning i ett så kallat Drug Diversion program. Sjukhuskedjan betalar för utvärderingen som planeras starta under december och förväntas vara genomförd under första kvartalet 2018. Det framgår av ett pressmeddelande.

Narkotikaklassade intravenösa läkemedel stjäls allt oftare inom sjukvården och i USA har myndigheterna slagit larm då missbruket av opiater nåt alarmerande nivåer. DrugLog är ett möjligt redskap för att hindra denna utveckling. Avtalet innebär en mindre resultatpåverkan för bolaget.

"Sjukhuset kontaktade oss för att få veta mer om DrugLog och vi genomförde kort därefter efter en lyckad demonstration av systemet. De har nu valt att gå vidare och betalar för att få möjligheten att genomföra en utvärdering. Just nu är det ett stort fokus på missbruk av opiater i USA och det ställer än högre krav på sjukhus att minimera så kallad Drug Diversion, det vill säga att läkemedel avsedda för patienter hamnar på fel ställe. Vi vet sedan en studie genomförd 2015 vid Mayo clinic att DrugLog lämpar sig mycket väl till att snabbt kontrollera att till exempel ett morfinpreparat inte manipulerats. Sen studien vid Mayo har vi fått en mycket bättre förståelse för applikationsområdet samtidigt som DrugLog mjukvaran har förbättrats avsevärt. Detta avtal är naturligtvis mycket spännande och kan, om allt går bra, innebära en fantastisk möjlighet för bolaget att dels komma in på ett nytt applikationsområde, dels ta ett första steg in på den mycket viktiga amerikanska marknaden", kommenterar Pharmacologs vd Mats Högberg.

Läs mer om Pharmacolog i Uppsala AB