Publicerat: 2018-02-01 09:50:31

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om Beowulf Mining PLC: Beowulf Mining opponerar mot Länsstyrelsen i Norrbottens beslut

Prospekteringsbolaget Beowulf Mining har lämnat in en skrivelse kring Länsstyrelsen i Norrbottens beslut den 30 november. I skrivelsen motsätter sig Beowulfs vd Kurt Budge flera huvudpunkter som Länsstyrelsen haft som grund för sitt beslut att inte tilldela bearbetningskoncession i norra Kallak.

Länsstyrelsen menar bland annat att produktionslängden vid Kallak, som uppskattats till 14 år, är för kort för att rättfärdiga att regeringen ska investera i infrastruktur i området.

Kurt Budge anser att produktionen vid Kallak troligtvis kan pågå längre än 14 år och menar att Länsstyrelsen ignorerar information som ligger till grund för den ekonomiska uträkningen för Kallak.

Kurt Budge motsätter sig också Länsstyrelsens argument om Sametingets renskötsel och påpekar att Sametinget flyttat sina renar till mitten på Kallak efter att bolaget lämnat in sin ansökan om att starta gruvnäring där.

"Det nationella intresset för renskötsel är nu ett av Länsstyrelsens nyckelargument, vilket gör att hela ansökningsförfarandet verkar inkonsekvent och godtyckligt. Länsstyrelsen har ignorerat åren före Sametingets flytt, under vilken bolaget gjorde sin ansökan, hade kontakt med Länsstyrelsen och fortsatte att investera i Kallak", skriver han.

Läs mer om Beowulf Mining PLC