Publicerat: 2018-02-05 15:24:49

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om ProstaLund AB: ProstaLunds mål är att fördubbla patientvolymen i Skandinavien 2019 jämfört med 2017

Medicinteknikbolaget ProstaLunds vd Hans Östlund presenterade bolaget vid en investerarträff i Göteborg arrangerad av Sedermera Fondkommission på måndagen.

ProstaLund genomför nu en företrädesemission där sista teckningsdag är på torsdag den 8 februari. Villkoren i nyemissionen är 1:3, innebärande att tre befintliga aktier ger rätt teckna en ny aktie till teckningskursen 3,80 kronor per aktie. Nyemissionen ger vid full teckning ett kapitaltillskott på 13 miljoner kronor före emissionskostnader och kommer finansiera bolaget under hela 2018. Styrelsen bedömer att bolaget därefter kan ha ett ytterligare kapitalbehov till det att bolaget når break-even på månadsbasis, vilket är beräknat att ske under 2020.

Bolaget är som namnet antyder baserat i Lund och den evidensbaserade huvudprodukten CoreTherm är en värmebehandling för godartad prostatacancer, BPH. Behandling med CoreTherm tar tio minuter och är smärtfri. CoreTherm har också visat bättre effekt jämfört med traditionell kirurgi av prostatan, något som kallas för TURP.

CoreTherm har använts vid behandling av fler än 50 000 patienter. Bolaget lanserar nu den tredje generationens CoreTherm som förväntas CE-märkas i år. Målet är att 50 procent av de nuvarande maskinerna ska vara utbytta mot nya under 2018.

ProstaLund har som mål att patientvolymen på årsbasis i Skandinavien ska fördubblas under 2019 jämfört med 2017 och tredubblas under 2020 jämfört med 2017. Målet är att nå en vinstdrivande verksamhet med god lönsamhet i Skandinavien 2020.

ProstaLund fick i december 2017 underhandsbesked om att den kinesiska läkemedelsmyndigheten CFDA godkänt CoreTherm för den kinesiska marknaden.
Marknadsbearbetning i Kina kräver ett långsiktigt arbete och i första fasen har bolagets kinesiska distributör inlett kontakter med företrädare för kinesiska universitetssjukhus i syfte att etablera CoreTherm samt genomföra kundutbildningar.

ProstaLund arbetar för närvarande med att justera sin affärsmodell i USA från privata urologkliniker till sjukhusbaserad vård. Bolaget ser därför över möjligheterna att genomföra en prospektiv klinisk studie på universitetssjukhus i USA. Målsättningen är att visa amerikanska läkare att CoreTherm är ett fullgott alternativ till operationsbehandling och därmed öka försäljningen i USA.

Det genomförs även en studie med CoreTherm-metoden för att undersöka värmebehandlingens eventuella skyddseffekt mot att utveckla prostatacancer. Studien är avsedd att presenteras under 2018. En påvisad minskning av risken för prostatacancer, efter CoreTherm-behandling, förväntas tillföra metoden ett stort medicinskt värde och därmed öka användningen på viktiga sjukvårdsmarknader.

Läs mer om ProstaLund AB