Publicerat: 2018-03-09 09:53:50

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om Oncology Venture Sweden AB: Fusion mellan Oncology Ventures och MPI ska underlätta att göra affärer - VD

Styrelserna i forskningsbolaget Oncology Venture och diagnosbolaget Medical Prognosis Institute, MPI, har kommit överens om en fusionsplan för att slå samman de båda bolagen. Bolagen har sedan tidigare arbetat tätt ihop och har samma vd i Peter Buhl Jensen och sammanslagningen ska göra det lättare för bolagen att göra affärer, säger vd:n till Finwire.

"Vi är nu närmare att teckna licensavtal för våra projekt och då är det komplicerat att ha det uppdelat i två separata bolag", säger Peter Buhl Jensen och förklarar att det är efter samtal med potentiella partners och investerare som de insett behovet av att slå samman bolagen.

För att få igenom sammanslagningen behöver två tredjedelar av aktieägarna i respektive bolag ställa sig bakom förslaget och över 50 procent av ägarna i Oncology Venture och över 70 procent av ägarna i MPI har redan meddelat att de går med på förslaget.

"Vi kommer att ha extrastämmor i båda bolagen och att redan ha över 50 procents support är bra och såklart svårt att stoppa", säger Peter Buhl Jensen.

I fusionen kommer Oncology Venture att absorberas av MPI. Efter genomförd sammanslagning kommer det sammanslagna bolaget att refereras till som ‘Oncology Venture’. Oncology Venture är i dag noterat på Aktietorget och MPI på First North. Målet är att notera det sammanslagna bolaget på Stockholmsbörsens tillväxtlista First North för att på sikt flytta till huvudlistan.

Oncology Ventures utvecklar flera läkemedelskandidater inom cancer medan MPI utvecklar diagnosverktyg, så kallat companion diagnostics, som kan utröna vilken behandling en patient ska ha. Syftet är att kombinera diagnostekniken med läkemedelskandidater. Anledningen till att bolagen varit separerade är enligt Peter Buhl Jensen att de ville utvärdera att respektive verksamhet fungerade först och att det var lättast att göra det i separata bolag i och med verksamheternas olikheter.

"Oncology Venture har sex projekt de licensierar och använder MPI:s teknik för att utreda vilken behandling patienten ska ha. Det har vi testat ett par år nu och bevisat att det funkar. Vi publicerade data från vårt längst framskridna projekt för en månad sen", säger vd:n.

De förväntade operationella synergierna uppgår till över två miljoner kronor per år. Besparingarna kommer att användas i bolagets läkemedelsutveckling och är inte anledningen till sammanslagningen, menar vd.

Läs mer om Oncology Venture Sweden AB