Publicerat: 2018-04-16 11:47:22

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om Alzinova AB: Alzinovas vaccin ALZ-101 ger ett starkt positivt immunsvar i apor

Forskningsbolaget Alzinova rapporterar att nya studier visar att bolagets vaccin ALZ-101 ger ett starkt positivt immunsvar i apor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Alzinova har som tidigare meddelats under senvintern utvärderat vaccin ALZ-101 i icke-humana primater där bolaget kunde redovisa en mycket god säkerhetsprofil och att inga biverkningar hade noterats i de vaccinerade aporna. Alzinova har nu erhållit ett komplett resultat från studien där mängden antikroppar och typen av immunsvar har undersökts av ett analytiskt laboratorium. Resultaten visar att vaccinet ger ett starkt immunsvar även i apor, vilket är samma djurslag som används i den pågående toxikologisstudien som genomförs enligt GLP, Good Laboratory Practice.

Analysen tyder på att tre vaccindoser av samma formulering som planeras användas i den kliniska studien på människor, resulterar i hög produktion av den klass av antikroppar som är bäst ur ett effekt- och säkerhetsperspektiv.

"Det är glädjande att vaccinet fungerar som förväntat och är effektivt i alla de djurslag vi undersökt. Särskilt positiva är resultaten i apor som ju är närmare besläktade med människor än möss och kaniner. Det ger därför goda utsikter att den pågående GLP-toxikologistudien kommer att påvisa starka immunsvar med hög säkerhetsprofil som stödjer att testning på människor kan inledas. Vår förhoppning är naturligtvis att vaccinet kommer att uppvisa både ett starkt immunsvar och en god säkerhetsprofil också i människa. Med de besked vi nu fick kan vi se fram emot resultaten i den pågående GLP-studien med stor tillförsikt”, säger Per Wester, vd på Alzinova.

Läs mer om Alzinova AB