Publicerat: 2018-07-03 06:40:52

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om NextCell Pharma AB: NextCell Pharma ansöker om metodpatent för prediktion

Stamcellsbolaget NextCell Pharma har lämnat in en patentansökan gällande en metod för att förutse om en specifik patient är mottaglig för behandling med läkemedelskandidaten ProTrans. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolaget har sedan början av 2017 parallellt med den kliniska prövningen av ProTrans, för behandling av diabetes, genomfört prekliniska experiment. Syftet är att på förhand undersöka om ProTrans ger effekt på en specifik patient. Patentansökan beskriver hur man med ett enkelt blodprov utvinner och renar fram patientens immunceller. Därefter stimuleras och aktiveras immuncellerna i laboratoriet för att efterlikna ett inflammerat och/eller autoimmunt påslag.

ProTrans (stamceller) exponeras sedan för patientens aktiverade immunceller som på olika sätt påverkar stamcellerna. Ett flertal analyser utförs för att mäta samspelet mellan patientens immunceller och ProTrans för att uppskatta hur effektivt patientens sjukdomstillstånd kan komma att förbättras med en ProTrans-behandling.

NextCells selektionsalgoritm och prediktionsalgoritm säkerställer att de mest potenta stamcellerna väljs ut för tillverkning av ProTrans (selektion) och att endast de patienter som har nytta av behandlingen också rekommenderas att behandlas med ProTrans (prediktion).

Arbetet som nu mynnat ut i denna patentansökan startade som en del av bolagets prekliniska arbete inom njurtransplantation och är tänkt som en metod för att skräddarsy behandlingen så att de patienter som kan ha nytta av ProTrans får behandlingen.

Läs mer om NextCell Pharma AB