More from the company

Publicerat: 2016-12-19 08:45:55

Insplorion AB: Grundaren Christoph Langhammer utsedd till Framtidens Forskningsledare

Docent Christoph Langhammer vid Chalmers tekniska högskola är en av 20 svenska forskare som av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) blivit utvald till Framtidens Forskningsledare. De tjugo forskarna får 240 miljoner kronor att dela på. Docent Langhammer kommer att forska för att nå ” Plasmoniska nanosensorers heliga gral”.

Detta är den tredje större personliga utmärkelsen som Christoph Langhammer på kort tid har mottagit, efter ett ERC Starting Grant och ett Wallenberg Academy Fellow-anslag. Något som visar att han är en av landets mest meriterade unga forskare på Chalmers tekniska högskola och i Sverige.

Christoph Langhammer kommer att använda pengarna för att nå fram till ” Plasmoniska nanosensorers heliga gral” genom forskning i en unik kombination av nanofluidik och nanoplasmonik. Han förklarar ”Möjligheten att detektera mycket små mängder av molekyler är viktig inom kemi, biologi, medicin, miljöövervakning och för civila och militära säkerhetsändamål. Det har visat sig vara svårt att upptäcka enstaka molekyler vid mycket låga koncentrationer. Ett problem som projektet syftar att lösa.”

”Det är klart att vi på Insplorion känner stolthet när vår medgrundare får bekräftat att han tillhör en av de främsta forskarna i Sverige. Eventuellt kan vissa delar av det som kommer ur projektet sammanfalla med det tidiga arbete som vi börjat undersöka kring nanoplasmonik i kombination med nanofluidik vars patenträttigheter vi nyligen införskaffat”, säger Patrik Dahlqvist, VD på Insplorion.

Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, finansierar forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin med ungefär 600 miljoner kronor om året. SSF är en fri, oberoende aktör inom det offentliga forskningsfinansieringssystemet. Forskningen ska hålla högsta möjliga kvalitet, men också kunna nyttiggöras inom svensk industri och samhället i övrigt.

Nu har SSF utsett sjätte generationens Framtidens Forskningsledare.  Programmet är riktat till svenska eller utländska unga forskare, som bedriver forskning på högsta internationella nivå. Tjugo bidragsmottagare får 12 miljoner var för självständig forskning och de förväntas kunna leda ännu större konstellationer framöver. Därför ingår ett omfattade ledarskapsprogram.

Läs mer om Framtidens Forskningsledare på http://stratresearch.se/pressmeddelande/240-miljoner-till-framtidens-forskningsledare/

Frågor besvaras av:

Patrik Dahlqvist, VD Insplorion, på patrik.dahlqvist@insplorion.com eller 0723-62 32 61.

Läs mer hos Cision
Läs mer om Insplorion AB