Reports

Publicerat: 2017-08-17 16:06:27

PharmaLundensis AB: Halvårsrapport 2017-01-01 till 2017-06-30

1. Sammanfattning 2017-01-01 - 2017-06-30 (6 månader) ü  Nettoomsättningen uppgick till 0 SEK (0). ü  Resultatet efter finansiella poster uppgick till -2 869 630 SEK (-1 955 853 ). ü  Resultatet per aktie* uppgick till -0,14 SEK (-0,10). ü  Soliditeten uppgick per 2017-06-30 till 92,2 %. 2017-04-01 - 2017-06-30 (3 månader) ü  Nettoomsättningen uppgick till 0 SEK (0). ü  Resultatet efter finansiella poster uppgick till -1 653 747 SEK (-1 414 178 ). ü  Resultatet per aktie* uppgick till -0,08 SEK (-0,08). * Periodens resultat dividerat med 20 280 344 (18 796 418) utestående aktier.

PharmaLundensis utvecklar nya behandlingar mot tre viktiga lungsjukdomar:
* Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL (IodoCarb).
* Kronisk bronkit (Medicinteknisk produkt "Bronkitstopp").
* Influensa-orsakad lungsvikt.
Bolaget utvecklar även EcoFilter®, vilket är ett system som eliminerar alla läkemedelsutsläpp från patienter på sjukhus.

· Låg aktivitet hos testklinikerna under sommaren för KOL-studien. Det kommer även att bli ett mindre uppehåll i patientrekryteringen under början på hösten, eftersom hållbarheten på testsubstansen löper ut i september. Ny testsubstans planerad att bli klar i oktober.
· En modifierad testsubstans utvecklas laborativt med målsättningen att mångfalt öka förbättringen av KOL-sjukas lungfunktion jämför med dagens Iodocarb.
·  Utprovning av det nya EcoFilter® systemet i labmiljö pågår. Parallellt med detta pågår kontakter med sjukvården inför kliniska prövningar av systemet. Framtida separat finansiering av EcoFilter® projektet övervägs i form av samarbete med större partner, separatnotering och andra möjligheter.  
· Ansökan till "Notified Body" avseende CE-certifiering av "Bronkitstopp" snart klar att lämnas in.
· Ett nytt projekt som syftar till att utveckla en ny, livräddande behandling mot Influensa-orsakad lungsvikt har inletts.

2. Värdering av olika projekts ekonomiska potential
PharmaLundensis styrelse har gått igenom Bolagets olika projekt och försökt att värdera vilken ekonomisk potential dessa kan ha. Notera att uppgifterna endast är ungefärliga och att framtida intäkter och vinst både kan bli högre och lägre samt kan ta en betydande tid att uppnå. PharmaLundensis läkemedelsprojekt kommer att testas och optimeras i Fas 2 kliniska studier, och därefter utlicenseras till större partner eller utvecklas ända fram till färdigt läkemedel i egen regi. Centralt för denna strategi är en stark patentportfölj som skyddar Bolagets projekt. EcoFilter-systemet utvecklas tillsammans med sjukvården, som kommer att erbjudas långtidsabonnemang på reningstjänsten när den är klar.

Det finns möjligheter till stora intäkter i bolagets samtliga projekt:

· IodoCarb comp: Det finns ca 400 miljoner patienter med KOL i världen. Redan om endast 1 % använder IodoCarb comp med en årskostnad på 5 000 kronor genererar detta en försäljning på 20 miljarder kronor/år. Med en förväntad vinstmarginal på 50 % blir det en vinst till PharmaLundensis på 10 miljarder kronor/år.
· EcoFilter®: Antal vårdplatser på sjukhus i Sverige: ca 25 000, årlig kostnad för EcoFilter-rening: ca 5-10 miljoner kronor/1000 vårdplatser, vinstmarginal: 10 %. Således blir svenska sjukvårdens kostnad för EcoFilter-rening ca 125-250 miljoner kronor i hela landet och vinsten för PharmaLundensis ca 12,5-25 miljoner kronor/år. Övriga nordiska länder kan tillsammans generera lika stor vinst för PharmaLundensis medan stora länder på kontinenten kan bidra med mångfalt större belopp.
· Medicinteknisk produkt "Bronkitstopp": Finns ca 2 miljoner personer med kronisk bronkit i de nordiska länderna. Om 5 % tar en kur Bronkitstopp per år för en kostnad på ca 800 kronor med en vinstmarginal på 25 % genererar det årlig vinst för Bolaget på ca 20 miljoner kronor. Den medicintekniska produkten kan säljas i hela Europa, och ge en vinst på 100-300 miljoner kronor/år. Patent har beviljats i Japan och är under behandling i bland andra EU och Kina.
· Influensa-orsakad lungsvikt: Detta projekt är i tidigt skede och de uppskattade intäkterna är därför osäkra. Om projektet blir framgångsrikt är Bolagets avsikt att utlicensera det efter patentering med en up-front betalning till PharmaLundensis på ca 100 MSEK + 5 % royalty. Försäljning i beredskapssyfte av 100 miljoner doser/år á 1000 kr och 5 % royalty kan således ge PharmaLundensis intäkter (och därmed vinst då bolaget knappast får några kostnader vid en utlicensering) på 5 miljarder kronor/år.

3. Väsentliga händelser under andra kvartalet 2017
Utveckling och patentering av system för att eliminera alla läkemedelsutsläpp (EcoFilter patentansökan 3 + 4)

Ett system för att eliminera samtliga utsläpp av läkemedel från sjukhus utvecklades och patentsöktes. Systemet ger möjlighet att ta bort läkemedelsrester som utsöndras både i urin och avföring. EcoFilter-teknologin kan, genom att kopplas till patienternas toaletter, rena material både från sängliggande och uppegående patienter.

Flera viktiga fördelar med EcoFilter® systemet:
1. Systemet är ytterst effektivt och uppnår en reningsgrad på >99 %.
2. Systemet tar bort läkemedel som både utsöndras i urin och avföring.
3. Systemet förhindrar multiresistenta bakterier i sjukhusens avloppsrör.
4. Systemet kopplas direkt till patienternas toaletter och medför därför inget extra arbete för patienter eller personal.
5. Installation av systemet är enkel och snabb.

Det nya systemet planeras att testas kliniskt inom kort.

Två nya patentansökningar (EcoFilter® patentansökan 3 + 4) lämnades in för att skydda konceptet.  

Publicering av EcoFilter Patentansökan 1 + 2

Det har gått 18 månader sedan PharmaLundensis lämnade in de första två EcoFilter- patentansökningarna, varför patentmyndigheterna publicerat dem i maj 2017.

Patentansökan 1
EcoFilter-teknologin består av användning av evaporatorer (https://en.wikipedia.org/wiki/Evaporator) (förångningsreaktorer) för att bort vatten från vätskor som innehåller läkemedelsrester. SE1551420.A1
 (http://www.pharmalundensis.se/wp-content/uploads/2015/05/SE1551420.A1.pdf)

Grundläggande för denna separation är att vatten kokar bort vid 100 grader, medan läkemedel behöver 600-800 grader eller mer för att förångas. Genom att ta urin eller andra vätskor med lösta läkemedelsrester och koka bort det mesta av vattnet blir läkemedelsresterna kvar och kan sedan skickas för destruktion. Jämför med en tesked salt som hälls i en kastrull med kokande vatten. Först löses saltet upp och försvinner, men om man kokar bort allt vatten återfinns saltet som en "koka" på väggarna i kastrullen. Detta är en robust och välbeprövad teknologi som vi använder på ett nytt sätt.
Patentansökan 1 har erhållit positiv granskningsrapport från PRV, samt positiv internationell PCT-granskningsrapport.

Patentansökan 2
Ett problem med att använda evaporatorer för att ta bort föroreningar av denna typ är att det är svårt att ta bort mer än 70 % av vätskan, vilket genererar stora mängder slaskmaterial. Tar man bort mer vatten än så, sätter sig de lösta substanserna på väggarna av förångningsreaktorn vilket kräver en dyrbar och arbetsam rengöring. I patentansökan 2 har detta problem lösts genom att beskriva att den avslutande vätskereduktionen sker i slaskbehållaren där det inte spelar roll ifall den lösta substansen faller ut på väggarna då slaskbehållaren i alla fall skall destrueras. Med denna metod kan vattenhalten reduceras med upp till 100 % och slaskmängden reduceras dramatiskt. SE1551412.A1
 (http://www.pharmalundensis.se/wp-content/uploads/2015/05/SE1551412.A1.pdf)Patentansökan 2 har beviljats Patent i Sverige, och den har även erhållit en positiv granskningsrapport från internationell PCT granskare.

Ny, livräddande behandling mot Influensa-orsakad lungsvikt utvecklas

Information om nytt projekt hos PharmaLundensis AB.
Varje vinter drabbas världen av influensaepidemier. Ofta är symptomen ganska lindriga, men ibland blir de mycket allvarliga. Spanska sjukan orsakade 50-100 miljoner dödsfall 1918-1920 och även Asiaten (57-58) samt HongKong-influensan (68-70) resulterade i miljoner döda1. I våra dagar spreds svininfluensan 2009 och orsakade en hel del dödsfall trots modern vård. Influensavirus kan orsaka så kraftig inflammation i luftvägarna att de kollapsar, vilket inte kan åtgärdas med dagens läkemedel. Enda möjligheten är då att placera patienten i "konstgjord lunga"2. Detta är en ytterst komplicerad teknik och det finns bara ett tiotal vårdplatser i hela Sverige. En stor influensaepidemi av en virusstam som kraftigt försämrar lungfunktionen skulle vara en mardröm och betraktas av många experter som ett av de största hoten mot mänsklighetens framtid.

PharmaLundensis driver sedan en tid tillbaka ett projekt som syftar till att motverka lungsvikt orsakad av influensasjukdom. Bolaget kommer att genomföra laboratorieförsök för att utreda om farmakologisk modifiering av en specifik mekanism kan effektivt behandla denna lungsjukdom. Efter patentering avser vi att utlicensera detta koncept till större företag. Styrelsen bedömer att ett framgångsrikt läkemedel kommer att införskaffas och lagras av beredskapsorganisationer över hela världen som skydd mot framtida farliga influensaepidemier. Läkemedlet kan även användas av patienter som fått lungsymptom från den vanliga säsongsinfluensan.

1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Influensa
2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Extrakorporeal_membranoxygenering 

4. Väsentliga händelser efter periodens utgång

Insynshandel

VD Staffan Skogvall köpte 5 000 PharmaLundensis aktier för 4,45 kr 2017-07-14. Detta är i tillägg till de 13 290 aktier som han köpte 2017-05-14.

5. VD kommenterar

Jag hoppas att alla våra aktieägare haft en bra sommar, trots att sommarvädret inte varit det bästa!

Här på PharmaLundensis rullar verksamheten på bra. Det kanske mest intressanta är att vi håller på att utveckla ett nytt jodkol som har potential att mångdubbla den positiva effekten på luftvägarna. Om detta blir framgångsrikt tror jag att vi kommer att ha en fantastisk behandling till alla KOL-sjuka! En annan intressant nyhet är att vi har inlett ett nytt projekt för att behandla influensa-orsakad lungsvikt. Denna sjukdom har en helt annan bakgrund än KOL varför Iodocarb inte förväntas fungera i detta fall. Jag har dock en idé om hur man skall kunna behandla detta livshotande tillstånd på ett effektivt sätt. Lämpligen tar vi denna behandling till marknaden i samarbete med någon annan, större aktör.

Det nya EcoFilter-systemet utvecklas väl och vi planerar att testa det på sjukhus under hösten. Min uppfattning är att detta är ett perfekt system för att eliminera utsläpp av läkemedel från sjukvården, och att man så småningom kommer att bli tvungna att installera det på alla sjukhus i landet (och även i andra länder).

Regulatoriskt arbete för att CE-certifiera "Bronkitstopp" pågår och ansökan till "Notified Body" kommer snart att lämnas in. Jag vill även nämna att vi på senare tid erhållit en hel del förfrågningar om när "Bonkitstopp" kommer att släppas, vilket tyder på ett betydande intresse för produkten från allmänheten.

Med vänliga hälsningar

Dr Staffan Skogvall
VD

Läs mer hos Cision
Läs mer om PharmaLundensis AB