Press release from Companies

Publicerat: 2017-12-13 12:20:04

RhoVac AB: Positivt immunmonitoreringsresultat har påvisats med bolagets cancervaccin RV001

RhoVac AB ("RhoVac") meddelar idag, den 13 december 2017, att bolaget har erhållit positiva INF? ELIspot-resultat som visar att sju av åtta testade patienter responderat positivt på RV001 cancervaccinet och etablerat ett signifikant vaccin-medierat immunsvar.

RhoVacs RV001 cancervaccin, som befinner sig i klinisk fas I/II-utveckling avseende patienter med diagnostiserad prostatacancer, inriktar sig mot metastaserande cancerceller. Målet med RV001-projektet är att utveckla cancervaccin för att förhindra eller begränsa spridningen av cancer. Cancervaccinet är målinriktat mot proteinet RhoC som är allmänt känt för att finnas i hög koncentration i metastaserande cancerceller - oavsett från vilken cancerform spridningen härstammar.

Den vanligaste förekommande metoden för att monitorera cellulärt immunsvar är INF? ELIspot-analys. Protokollet för denna analysmetod skall anpassas till antigenet som används för aktivering av det cellulära immunsvaret. RhoVac har nu avslutat utvecklingsarbetet med INF? ELIspot-metoden i nära samarbete med University of Tübingen i Tyskland.

För den slutgiltiga dokumentationen av den analytiska utvecklingen analyserades och isolerades mononukleära celler i perifert blod, från åtta patienter som deltar i den pågående kliniska fas I/II-studien. Cellerna i proverna isolerades och analyserades för specifikt RV001 vaccinmedierat immunsvar. Resultaten visar att sju av de åtta patienterna visar signifikant immunsvar på RV001 cancervaccinet.

Konklusionen av det analytiska utvecklingsarbetet med INF? ELIspot-metoden är baserad på blodprov som tagits efter att de åtta patienterna mottagit sex av elva vaccinationer. Hos sex av de sju responderande patienterna sågs emellertid signifikant immunsvar i de prover som tagits efter fyra av elva vaccinationer, vilket innebär att ett specifikt vaccinmedierat immunsvar redan etablerats ungefär sex veckor efter behandlingens start.

De analyser som gjorts i förbindelse med det analytiska utvecklingsarbetet omfattar prover från enbart åtta av de tjugotvå patienter som rekryterats till den pågående kliniska fas I/II-studien och är gjorda för att säkerställa att protokollen för analys metoden är anpassad till antigenet RV001. Även om de rapporterade resultaten är konklusiva med hänsyn till immunologisk respons är det de protokollerade proverna i den kliniska studien som styr den slutliga konklusionen. Den kliniska I/II-studien fortsätter således som planerat och här kommer analyserna att utföras på blodprover tagna från alla 22 patienter för, under och efter avslutad vaccination i alla fyra provpunkter. Analysen av dessa prover är planerad att påbörjas i februari 2018 och resultaten kommer att rapporteras under det andra kvartalet 2018.

VD Anders Ljungqvist kommenterar

- De analytiska resultaten som visar att ett specifikt immunsvar av bolagets RV001 cancervaccin etableras hos behandlade patienter, är en milstolpe för RV001-projektet och för RhoVac. Jag vill uttrycka mitt tack till University of Tübingen och speciellt till Dr. Gouttefangeas team, för ett mycket professionellt arbete som slutfördes enligt tidsplan. RhoVac ser fortsättningsvis fram emot samarbetet med teamet från University of Tübingen.

Läs mer hos Cision
Läs mer om RhoVac AB