Reports

Publicerat: 2018-04-27 09:00:00

Fastout Int. AB: Kvartalsrapport 1 2018

VD har ordet

FastOut har inlett året starkt och noterar kraftiga förbättringar för såväl resultat som omsättning. Det genomgripande arbetet med strategi och produkterbjudande som gjordes under 2017 gör att FastOut står bättre anpassat för både geografisk expansion och ökad försäljningstillväxt.

Omsättningen för årets första kvartal ökade med omkring 80 procent jämfört med samma period förra året och landade på ca 1,9 miljoner kronor.  Det är en mycket positiv utveckling även om vi tar hänsyn till att första kvartalet förra året var pressat av drönardomen. Resultatförbättringen under kvartal ett är också markant, där förlusten minskar under samma period från ca minus 2,1 miljoner kronor till 1,1 miljoner kronor.

Majoriteten av FastOuts intäkter kommer nu från återkommande månadsabonnemang, som fortsätter att växa samtidigt som kostnaderna för utveckling har kunnat skalas ner något utan att hämma framtida tillväxt.

På produktsidan har vi - efter lanseringen av den nya modellen för drönarpiloter och VR-fotografer samt konsumentprodukten via hitta.se -  jobbat vidare med vår onlinemiljö för att öka den digitala försäljningen. Tre nya produktsidor har lanserats i linje med den digitala strategin. De nya produkterna gör det bland annat möjligt att:

  • Skräddarsy och digitalt köpa högupplösta stillbilder från befintlig bildbank via en enkel kortbetalning.

  • Skräddarsy och digitalt köpa interaktiva 360° drönarvyer från befintlig bildbank via enkel kortbetalning.

  • Betydligt enklare lägga en beställning på unika drönartjänster från piloter i FastOuts nätverk.

Utöver det välkomnas besökaren numera av en ny startsida som tydligt lyfter fram FastOuts erbjudanden mot både företags- och konsumentkunder. Här ser ni dom nya sidorna: www.fastout.com

Den nya unika abonnemangsmodellen för drönarpiloter som lanserades i slutet av januari, och som möjliggör för piloter att själva skapa VR-upplevelser till sina egna kunder via FastOuts plattform, utvecklar vi vidare. Vi har i dagsläget strax över 380 anslutna piloter, varav de allra flesta ligger på konton med freemiummodell. Vi har inte börjat marknadsföra produkten aktivt ännu än då vi vill förbättra användarupplevelsen ytterligare och göra flödet mer intuitivt.

Samtidigt har vi fokus på att bygga vidare på abonnemangsintäkterna där vår största kundbas fortfarande är fastighetsmäklare. Med en fast månadskostnad får de access till att skapa obegränsat med VR-upplevelser som gör det möjligt för besökare att navigera från område (via drönarvyer) och in i bostäder i Virtual Reality. Den sömlösa integrationen där drönarvyerna enkelt kopplas samman med FastOuts VR-app för interiört bruk har blivit mycket uppskattad i branschen. Vi vet också att det finns många andra branscher och användningsområden där potentialen för FastOuts modell är stor. FastOuts återkommande abonnemangsintäkter fortsätter att växa och är nu uppe i omkring 450 000 kronor i månaden.

Om vi istället riktar blicken mot solkusten i Spanien så får vi andra positiva signaler. Här har FastOut lyckats mycket väl trots att vi inte har någon lokal säljare på plats. Vi har i dagsläget återkommande intäkter på omkring 65 000 kronor i månaden i Spanien. Lokala fastighetsmäklarkontor hör av sig efter att ha sett vyer på konkurrenters hemsidor, vilket är fantastiskt roligt och lovande. När vi nu även har mappat upp Costa Blanca-kusten med några tusen nya vyer räknar vi med att efterfrågan kommer att öka ytterligare.

Mer positivt är att det nu även är möjligt att få ut VR vyer från FastOut på en av de ledande bostadsportalerna i Spaniens som heter Habitaclia. Att kunna få ut länkar från FastOut på på portaler i Spanien är av strategisk vikt då många lokala mäklarkontor inte har majoriteten av sin trafik på egen hemsida vilket gör att en integration är viktig för att nå ut med VR-tourer till en större målgrupp. Dessutom blir en integration mot egen hemsida inte alltid nödvändig för att jobba med FastOut.

Med den nya digitala försäljningen av abonnemang för såväl drönarpiloter och VR-fotografer, ser vi bättre möjligheter att globalt attrahera återförsäljare för FastOuts produkter. Det innebär i vissa fall, som till exempel i Indonesien, att vi går från en modell med exklusiv partner och intäktsdelning till en öppen digital miljö med obegränsat antal samarbetspartners.

Sammantaget ser det bra ut för FastOut. Det förbättrade resultatet är inte en engångshändelse för kvartalet utan ska snarare ses som en tydlig riktning där vi ser effekter av våra förändringar och nya affärsmodell.

Alexander Greidinger

Verkställande Direktör

FastOut Int. AB

Finansiell översikt

KONCERNENS FINANSIELLA ÖVERSIKT FÖR KVARTAL 1 2018

Totala intäkter uppgick till 1,9 MSEK (1,1)

Rörelseresultatet uppgick till -1,1 MSEK (-2,1)

Periodens resultat uppgick till -1,1 MSEK (-2,1)

Resultat per aktie uppgick till -0,02 SEK (-0,04)

Siffror inom parentes avser kvartal 1 2017.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER UNDER RAPPORTPERIODEN (2018.01.01 - 2018.03.31)

  • FastOut lanserade i januari en ny global modell för drönarpiloter

  • I början av februari lanserade FastOut en konsumentprodukt där det blir möjligt att köpa högupplösta stillbilder från FastOuts bildbank

  • Under början av februari lanserades även en ny modell för appen FastOut VR mot konsumenter.


    Om FastOut

    Drönarbolaget FastOut har som ambition att mappa upp världen med 360° interaktiva drönarvyer och bli världens största IT-plattform som kopplar samman lokala professionella drönarpiloter med kunder. Via den globala självbetjäningsplattformen kan kunder enkelt beställa drönaruppdrag och få tillgång till databasen med 360° drönarvyer som kan skräddarsys efter behov. Den unika IT-plattformen gör det möjligt att bygga effektiva och nyskapande tjänster inom Virtual Reality, digital kommunikation och marknadsföring.

    Mer information om bolaget finns på www.fastout.com

    Denna information är sådan information som FastOut Int AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Information lämnades, genom styrelsens försorg, för offentliggörande den 27 april 2018.



Läs mer hos Cision
Läs mer om Fastout Int. AB