Press release from Companies

Publicerat: 2024-02-21 10:33:38

BibbInstruments AB: Det japanska patentverket avser bevilja patent för EndoDrill-teknologin

Cancerdiagnostikbolaget BiBBInstruments AB ("BiBB" eller "Bolaget"), som utvecklar världens första marknadsgodkända eldrivna endoskopiska kärnbiopsiinstrument, meddelar att Bolaget har erhållit ett beslut om beviljande från det japanska patentverket (JPO). Detta innebär att JPO har beslutat att godkänna Bolagets första patentansökan i Japan för EndoDrill®. Ytterligare några formella steg kommer att följa innan ett patent slutligen utfärdas, varefter det beviljade patentet kommer att vara giltigt till oktober 2039.

BIBB har erhållit beslut om beviljande från JPO för sin patentansökan 2021–518087, som ger ett brett skydd av EndoDrill-systemet®, Bolagets eldrivna biopsiinstrument för avancerad endoskopi. BiBB har tre internationella patentansökningar för EndoDrill®, vilka har gått in i nationell/regional fas och under 2023 erhöll BiBB godkännande av två patent i Europa. EndoDrill-systemet har nyligen marknadsgodkänts i Europa och USA och den första produktvarianten, EndoDrill® GI, är för närvarande under klinisk utvärdering i USA.

"Beslutet att bevilja vårt första patent i Japan är strategiskt viktigt för oss som bolag och positivt för patienter och vårdgivare i Japan. Japan är en av de största marknaderna för vårt målsegment, endoskopiskt ultraljud, och japanska företag dominerar världsmarknaden när det gäller försäljning av flergångsendoskop.", säger Fredrik Lindblad, VD för BiBB.

För mer information om BiBB, vänligen kontakta:
Fredrik Lindblad, VD
E-post: fredrik.lindblad@bibbinstruments.com
Telefon: +46 70 899 94 86
www.bibbinstruments.com

Denna information är sådan som BiBBInstruments AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 21 februari 2024.

Om BiBBInstruments AB
Cancerdiagnostikbolaget BiBBInstruments AB utvecklar och tillverkar EndoDrill®, en patenterad produktserie av eldrivna endoskopiska biopsiinstrument. EndoDrill®-instrumenten tar högkvalitativa vävnadsprover med hög precision med målet att förbättra diagnostiken av flera allvarliga cancersjukdomar, t ex i magsäck, bukspottkörtel, lever, lunga, och urinblåsa. Produktportföljen riktar sig till den globala marknaden för ultraljudsstyrda endoskopiska (EUS/EBUS) biopsiinstrument, som utgör det mest avancerade och snabbväxande området inom endoskopi. BiBB fick 510(k)-godkännande från amerikanska FDA för EndoDrill® GI, den viktigaste produktvarianten, under 2023. I början av 2024 erhölls även CE-märkning enligt MDR för samtliga tre produktvarianter: EndoDrill® GI, EndoDrill® EBUS och EndoDrill® URO. Därmed är EndoDrill® det första marknads­godkända eldrivna endoskopiska biopsisystemet i såväl USA som Europa. EndoDrill®-systemet omfattar sterila engångs­biopsiinstrument med tillhörande drivenhet. Bolaget grundades år 2013 av Dr Charles Walther, cancerforskare vid Lunds universitet och tillika överläkare i klinisk patologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund. BiBBInstruments är baserat på Medicon Village i Lund och BiBBInstruments aktie (Ticker: BIBB) är noterad på Spotlight Stock Market.

Läs mer hos Cision
Läs mer om BibbInstruments AB