Press release from Companies

Publicerat: 2024-02-22 16:04:24

Smoltek Nanotech Holding AB: Smoltek Nanotech Holding AB (publ), delårsrapport Q4 2023

Smolteks vd & koncernchef, Håkan Persson kommenterar perioden.

Bästa aktieägare,

Årets sista kvartal präglades, liksom helåret 2023, av betydande framsteg i arbetet med att ta våra två affärsområden halvledare och vätgas närmare marknaden.

Det är tillfredställande att vi har presterat starkt inom såväl teknisk utveckling som att etablera verifierade processer för volymproduktion av produkter baserade på vår nanofibrerteknik. Dessa framsteg skapar långsiktigt värde för våra aktieägare.

Inom affärsområde halvledare, som drivs av dotterbolaget Smoltek Semi, är det glädjande att vi i december kunde meddela vår avsikt att ingå ett exklusivt licens- och serviceavtal för diskreta och inbäddade kondensatorer baserade på vår patentskyddade CNF-MIM-teknologi med vår samarbetspartner YAGEO.

YAGEO är en världsledande aktör inom passiva elektroniska komponenter, de har stor tillverkningskapacitet och ett globalt försäljningsnätverk, och genom detta avtal kommer vi kunna nyttja den fulla styrkan hos deras globala strukturer och närvaro. Förhandlingar pågår och enligt avtalet kommer Smoltek Semi erhålla betalning för arbetet under kommersialiseringsfasen, vilket minimerar risken att finansieringen av detta arbete blir en flaskhals innan de färdiga produkterna börjar generera royalty-intäkter.

Jämfört med vår tidigare plan, att bilda ett samriskbolag med YAGEO, för kommersialisering och försäljning av våra ultratunna kondensatorer är vi övertygade om att detta avtal är den snabbaste och mest fördelaktiga vägen framåt för båda parter.

Inom affärsområde vätgas, som drivs av Smoltek Hydrogen, fortgår arbetet med att utveckla ett cellmaterial till elektrolysörer för att radikalt minska mängden dyrbart iridium i elektrolysörcellen. Det stora intresse som vi rönte vid den globala elektrokemiska konferensen ECS, som hölls i Göteborg, har stärkt vårt kontaktnät inom såväl affärsutveckling som vidareutveckling av tekniken.

Det är tydligt att intresset för minskad iridiumanvändning vid produktion av fossilfri vätgas fortsätter att öka. Senaste rapporten från internationella energiorganet, IEA, visar att den förnybara energin nu ökar i snabbare takt än förväntat.

Detta beror inte minst på globala klimatåtaganden som exempelvis överenskommelsen från det nyligen avslutade klimatmötet COP28 i Dubai. Den ålägger bland annat deltagarna att tredubbla den globala kapaciteten för produktion av fossilfri energi till 2030. Och för att kunna hantera och lagra de ofantliga mängder vätgas som kommer att produceras med variabel sol- och vindkraft behöver betydande teknologisk utveckling av PEM-elektrolysörer göras, vilket är i linje med vad vårt cellmaterial erbjuder.

Under slutet av perioden genomförde vi även riktade emissioner av aktier och teckningsoptioner som tillförde ett initialt kapitaltillskott om ca 15 miljoner kronor. Flera från Smolteks ledning och styrelse, inklusive jag själv, deltog vilket visar på vår starka tilltro till vår teknikplattform och de teknikapplikationer vi kan producera utifrån den.

Jag vill hälsa nya aktieägare välkomna till Smoltek, och samtidigt påminna att befintliga aktieägare kompenserats med teckningsoptioner med nyttjandeperiod 4–18 september 2024 utifrån sin ägarandel i bolaget.

Med de framsteg som uppnåtts under 2023 har vi utmärkta förutsättningar att tillsammans fortsätta bygga ett starkt och stabilt Smoltek under 2024 och framåt, som rör sig allt närmare marknaden och därmed öppnar upp för betydande intäkter med goda marginaler.

 

Håkan Persson, vd & koncernchef Smoltek Nanotech Holding

 

Året och fjärde kvartalet i korthet (koncernen)

 

JANUARI–DECEMBER

  • Nettoomsättning: 8 457 KSEK (2 692)
  • Periodens resultat: -51 329 KSEK (-46 803)
  • Resultat per aktie, före utspädning: -3,33 SEK (-4,83)
  • Resultat per aktie, efter möjlig utspädning: -3,24 SEK (-4,61)
  • Antal utestående aktier: 22 600 366 (14 188 887)
  • Antalet aktier efter möjligt utnyttjande av teckningsoptioner: 26 285 373 (16 931 883)
  • Summa eget kapital: 95 194 KSEK (124 681)
  • Likvida medel: 28 682 KSEK (71 108)
  • Soliditet: 84,1% (84,5%)
  • YAGEO:s CTO ser stor potential i Smoltek (sagt i internationell intervju)
  • Tekniken för cellmaterial till elektrolysörer presenterad vid två internationella vätgaskonferenser
  • Smolteks två första patent som riktar sig till den gröna vätgasindustrin har beviljats under året
  • Specialbeställd maskin för industriell tillverkning av kolnanofibrer i höga volymer färdigställd
  • Smoltek fick fyra nya patent inom halvledartekniken beviljade under året, varav ett inom en ny patentfamilj

 

FJÄRDE KVARTALET

  • Nettoomsättning: 4 169 KSEK (1 690)
  • Periodens resultat: -12 839 KSEK (-14 451)
  • Resultat per aktie, före utspädning: -0,76 SEK (-1,33)
  • Resultat per aktie, efter möjlig utspädning: -0,72 SEK (-1,21)
  • Smoltek Semi har utvecklat en tillverkningsprocess för 8-tums-wafers avsedd att producera industriellt tillverkade kondensatorprototyper i höga volymer
  • Smoltek Semi meddelade att man har för avsikt att teckna ett globalt exklusivt licens- och serviceavtal för diskreta och inbäddade kondensatorer med YAGEO Group
  • Smoltek har genomfört riktade emissioner av aktier och teckningsoptioner vilket gav ett kassatillskott om ca 15 miljoner kronor efter transaktionskostnader

För ytterligare information
Håkan Persson, vd och koncernchef Smoltek Nanotech Holding AB
E-post: hakan.persson@smoltek.com  
Telefon: 0
31 701 03 05
Webbplats: www.smoltek.com/investors   

Läs mer hos Cision
Läs mer om Smoltek Nanotech Holding AB