Reports

Publicerat: 2024-02-26 12:30:00

Zenergy AB: Bokslutskommuniké Zenergy AB (publ) Januari – December 2023

Zenergy AB (publ.) ("ZENZIP B") offentliggör härmed Bokslutskommuniké Zenergy AB (publ) Januari – December 2023 och finns tillgänglig som bifogat dokument samt på bolagets hemsida (www.zenergy.se).

En bild som visar utomhus, byggnad, hus, himmelAutomatiskt genererad beskrivning

Bokslutskommuniké Zenergy AB (publ)

Januari – December 2023

 

 

Org. Nr. 556796–2260

 

Sammanfattning av rapporten – Kvartal 4 2023

 

En bild som visar text, skärmbild, Teckensnitt, nummer

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

 

 

 

Väsentliga händelser under det fjärde kvartalet


Bygg och förvaltning i Sjöholmen AB tecknar avtal om 4 bostäder.

 

Bygg och förvaltning i Sjöholmen AB skall tillsammans med Zenergy producera, leverera och montera 4 st bostäder till projektet Väsby Grind – Västerås till ett ordervärde på 7,4 MSEK. Projektet Väsby Grind omfattar boarea om 2120 m2 på totalt 5 tomter. Området har projekterats med blandad bebyggelse för att tilltala olika intressenter under rådande marknadsförhållande. Första leveransen består av 4 bostäder från 106–170 kvm. Dessa planeras att levereras under 2023. Detta är glädjande nyheter att få förtroendet att leverera de 4 första bostäderna till projektet och förhoppningen är att detta är startskottet för fler beställningar för Projektet Väsby Grind. Avtalet baseras på att beställaren erhåller bygglov och uppnår avtalad försäljningsnivå.

 

Zenergy AB tecknar LOI om joint venture med välkänt finanshus avseende gemensam utveckling av bostadsprojekt i Vallentuna.

 

Vi är mycket glada över denna LOI samt att utveckla fastigheten i Vallentuna Åby tillsammans med denna partner. Vallentuna kommun befinner sig i en expansiv fas med hög tillväxt, och med sin geografiska placering skapas förutsättningar för ett mycket attraktivt läge, där behovet av prisvärda och kvadratsmarta bostäder fortsatt är stort under rådande marknadssituation. Zenergy har sedan tidigare lanserat en ny affärsmodell med tillhörande produktplattform som skapat oss rätt förutsättningar att leverera projekt med positiva marginaler, ökad kvalité och kortare leveranstider. Vår gemensamma bedömning är att Zenergys nya plattform motsvarar vad bostadsmarknaden efterfrågar i Vallentuna och därigenom kan Zenergy addera unika värden till projektet. Vi har under en längre tid strävat och sökt efter att utveckla projekt tillsammans med en stabil part och därigenom även få ta en större del av värdekedjan. ”Att vi har funnit samsyn med detta välkända finanshus, känns otroligt inspirerande och en win-win situation för oss båda.” - Martin Karlsson, VD Zenergy AB. Projektet omfattar ca 1600 kvm BOA och fördelas på 15 bostäder.

 

Samarbete som möjliggör Europas första Plusenergi-byggbod Ett energi- och klimatpositivt koncept optimerat för den europeiska byggindustrin

 

Zenergy har tecknat ett samarbetsavtal med det svenska solenergiföretaget Watts 2 You AB. Genom att integrera solenergilösningen från Watts 2 You skapas ett unikt koncept – Europas första klimatpositiva byggbod. Zenergy har sedan tidigare utvecklat en klimatsmart byggbod, Genom att använda nya material, innovativ design och det patenterade ZIP™-elementet kan Zenergy erbjuda en byggbod som är över 50 procent mer energieffektiv än de lösningar som finns tillgängliga på marknaden idag. Watts 2 You lanserade i början av 2023 ett industriellt och mobilt solenergikoncept optimerat för byggbodar. Lösningen har kapacitet att producera cirka 4 200 kWh per år, är mobil och stapelbar samt levereras med trettio års garanti. Zenergys befintliga energieffektiva byggbod ihop med Watts 2 You’s egenutvecklade solenergikoncept ger ett klimat- och energipositivt byggbodskoncept. Det innebär att – förutom att byggboden förses med grön el samt att ett fossilfritt energiöverskott genereras som dessutom kan lagras – även att boden kan användas för andra energiförbrukare på byggarbetsplatsen eller säljas till elhandelsbolag. Tillsammans bedömer vi att den gemensamma marknaden uppgår till 7 miljarder kronor under en kommande 3-årsperiod.

 

Byggbranschen har under längre tid byggt upp en klimatskuld. Detta är branschen medveten om och söker därför lösningar som möjliggör att nå hållbarhetsmålen.

”Genom samarbetet med Watts 2 You visar vi nu vägen till att göra byggetableringsprocessen grönare och mer energieffektiv. Vårt mål är både viktigt och ambitiöst. Vi avser att sätta en ny standard i hela branschen”, säger Martin Karlsson, VD, Zenergy.

 

Kommande energiklassning av entreprenads- och byggbodar Bara i Sverige finns ca 60 000 byggbodar. En traditionell byggbod förbrukar ca 6000 kWh per år. Boverket, Energimyndigheten och branschorganisationen Byggföretagen initierade 2022 projektet LÅGAN (lågenergibyggnader). Ett av projektets fokusområden är att introducera och etablera ett nytt energiklassningssystem för byggbodar och bodetableringar. Syftet är att underlätta att hyra eller köpa energieffektiva byggbodar samt ställa krav på energieffektiva bodetableringar vid upphandling. Läs mer om projektet på: https://laganbygg.se/kriterier-energiklassning-bodar__277 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Väsentliga händelser efter periodens utgång

 

Zenergy AB (publ) förvärvar Watts 2 You AB

 

Zenergy och ägarna till Watts 2 You har idag den 22 februari 2024 ingått aktieöverlåtelseavtal avseende förvärv av samtliga aktier i Watts 2 You AB. Watts 2 You specialiserar sig på att utveckla och sälja standardiserade modulära solenergilösningar som passar för byggbodar och andra typer av byggmoduler. Under Q3 2023 tecknade Bolaget ett samarbetsavtal med Watts 2 You för att skapa Europas första klimatpositiva byggbod. Zenergy har sett att det finns flertalet strategiska initiativ där ett samgående med Watts 2 You bedöms vara värdeskapande för Bolaget, särskilt avseende det fortsatta arbetet med att på egenhand kunna tillhandahålla en klimatpositiv byggbod och andra liknande projekt i framtiden.

 

Köpeskillingen uppgår preliminärt till cirka 3 000 000 kronor och parterna är överens om att säljarna ska återinvestera köpeskillingen i Zenergy genom tecknande av s.k. ”vederlagsaktier”. Vederlagsaktierna ska bestå av nyemitterade units, innehållande elva (11) aktier av serie B och tre (3) teckningsoptioner av serie TO2 B i Zenergy till en teckningskurs om 0,11 kronor per unit och ska emitteras på samma villkor som i den av styrelsen den 22 februari 2024 beslutade företrädesemission med bolagsstämmans efterföljande godkännande (”Vederlagsaktierna”).

 

Köpeskillingen erläggs genom överlåtande av en revers till respektive säljare i proportion till deras ägande i Watts 2 You, att användas som betalning för deltagande i den av styrelsen den 22 februari 2024 beslutade företrädesemissionen eller efterföljande riktad emission för erhållande av Vederlagsaktierna. Respektive säljare åtar sig under en tolvmånadersperiod att bland annat inte överlåta sina aktier i Bolaget räknat från den dag respektive säljares aktier införts i aktieboken hos Euroclear Sweden AB.

 

Tillträde av aktierna i Överlåtelsen beräknas kunna ske mellan den 19 april 2024 och den 25 april 2024 under förutsättningen att säljarna erhåller Vederlagsaktierna.

 

Styrelsens beslut om företrädesemission med bolagsstämmans efterföljande godkännande samt kallelse till extra bolagsstämma att hållas den 25 mars 2024 offentliggörs genom separata pressmeddelanden.

 

Genom förvärvet av Watts 2 You växlar vi upp ytterligare och breddar kompentensen och använder våra gemensamma kontaktnät för leverans av hållbara och energieffektiva byggetableringar och bostadsprojekt. Vårt mål är både viktigt och ambitiöst, tillsammans vill vi förändra branschen och erbjuda fullservicekoncept för moduler med soltak och batterilagring. Genom förvärvet äger och kontrollerar vi hela värdekedjan till Europas första Plusenergi-byggbod, detta är vi mycket stolta över.” säger Zenergys VD Martin Karlsson.

 

”Detta är en kombination med en stor potential. Ligger helt rätt i samhällets energiomställning. Jag ser särskilt stor potential i plusenergiboden som vi kommer att se på många byggarbetsplatser.” säger Lars Josefsson som representerar säljarna.

 

För mer information, se Zenergys hemsida www.zenergy.se.

 

 

KALLELSE TILL EXTRA BOLAGSSTÄMMA I ZENERGY AB (PUBL)

Zenergy AB (publ), org.nr 556796-2260, (”Bolaget”) håller extra bolagsstämma den 25 mars 2024
kl. 13.00 på Quality Hotel Match, Brånebacken 4, 553 15 Jönköping.

Rätt att delta och anmälan

Aktieägare som önskar delta i bolagsstämman ska:

(i)      vara upptagen som aktieägare i den av Euroclear Sweden AB framställda aktieboken avseende förhållandena på avstämningsdagen som är den 15 mars 2024, och

(ii)    anmäla sig till stämman senast den 19 mars 2024. Anmälan görs per post till Zenergy AB, Storgatan 82, 568 32 Skillingaryd, eller per e-post, aktieforum@zenergy.se.

I anmälan ska fullständigt namn, person- eller organisationsnummer, aktieinnehav, adress, telefonnummer dagtid samt, i förekommande fall, uppgift om ställföreträdare, ombud och biträden. Antalet biträden får vara högst två (2). Anmälan bör i förekommande fall åtföljas av fullmakter, registreringsbevis och andra behörighetshandlingar.

Förvaltarregistrerade aktier

Aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade, genom bank eller annan förvaltare, måste, för att äga rätt att delta vid bolagsstämman genom förvaltarens försorg inregistrera aktierna i eget namn hos Euroclear Sweden AB. Rösträttsregistrering som har begärts i sådan tid att registreringen har gjorts av förvaltaren senast den 19 mars 2024 kommer att beaktas vid framställningen av aktieboken.

Fullmakter

Om aktieägare ska företrädas av ombud måste ombudet ha med skriftlig, daterad och av aktieägaren undertecknad fullmakt till stämman. Fullmakten får inte vara äldre än ett (1) år, såvida inte längre giltighetstid (dock längst fem (5) år) har angivits i fullmakten. Om fullmakten utfärdats av juridisk person ska ombudet också ha med aktuellt registreringsbevis eller motsvarande behörighetshandling för den juridiska personen. För att underlätta inpasseringen bör kopia av fullmakt och andra behörig­hetshandlingar bifogas anmälan till stämman. Fullmaktsformulär kommer hållas tillgängligt på Bola­gets hemsida, www.zenergy.se, och på Bolagets kontor på Storgatan 82, 568 32 Skillingaryd minst två veckor innan bolagsstämman samt skickas kostnadsfritt till aktieägare som kontaktar Bolaget och uppger sin postadress.

Förslag till dagordning

  1. Öppnande av stämman
  2. Val av ordförande vid stämman
  3. Upprättande och godkännande av röstlängd
  4. Godkännande av dagordning
  5. Val av en eller två justeringsmän
  6. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad
  7. Beslut om ändring av bolagsordning
  8. Beslut om godkännande av styrelsens beslut om företrädesemission
  9. Beslut om minskning av aktiekapitalet
  10. Beslut om emissionsbemyndigande
  11. Stämmans avslutande

 

Pm i sin helhet finnas tillgängligt på Bolagets hemsida, www.zenergy.se

Styrelsen i Zenergy AB (publ) beslutar om en företrädesemission av units om cirka 27,5 MSEK

EJ FÖR OFFENTLIGGÖRANDE, DISTRIBUTION ELLER PUBLICERING, VARE SIG DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL USA, AUSTRALIEN, BELARUS, SINGAPORE, NYA ZEELAND, JAPAN, SYDKOREA, KANADA, RYSSLAND, SCHWEIZ, HONGKONG ELLER SYDAFRIKA ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR OFFENTLIGGÖRANDE, DISTRIBUTION ELLER PUBLICERING AV DETTA PRESSMEDDELANDE SKULLE VARA OLAGLIG ELLER KRÄVA YTTERLIGARE REGISTRERINGS- ELLER ANDRA ÅTGÄRDER. YTTERLIGARE RESTRIKTIONER ÄR TILLÄMPLIGA. SE AVSNITTET ”VIKTIG INFORMATION” I SLUTET AV DETTA PRESSMEDDELANDE.

den 22 februari 2024

Styrelsen i Zenergy AB (publ) (”Zenergy” eller Bolaget”) har idag, villkorat av efterföljande godkännande från extra bolagsstämma, beslutat om att genomföra en nyemission av högst 250 438 916 units bestående av B-aktier och teckningsoptioner med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare (”Företrädesemissionen”). Vardera unit består av elva (11) B-aktier och tre (3) vederlagsfria teckningsoptioner av serie TO2 B. Teckningskursen uppgår till 0,11 SEK per unit, vilken motsvarar 0,01 SEK per B-aktie. Vid fullteckning tillförs Bolaget initialt en emissionslikvid om cirka 27,5 MSEK före emissionskostnader. För det fall de vidhängande teckningsoptionerna av serie TO2 B utnyttjas för teckning av nya B-aktier kan Bolaget erhålla ytterligare cirka 10,1 MSEK före emissionskostnader. Inför Företrädesemissionen har Bolaget erhållit en bryggfinansiering om 3 MSEK till marknadsmässiga villkor (”Brygglånet”). Emissionslikviden från Företrädesemissionen ska huvudsakligen finansiera (i) eget projekt och nya affärer, (ii) förädling, utveckling och försäljningskostnader kopplade till bodar samt (iii) återbetalning av upptaget Brygglån. Bolaget har erhållit teckningsförbindelser samt botten- och toppgarantiåtaganden om totalt cirka 22 MSEK, motsvarande cirka 80 procent av Företrädesemissionen. Toppgarantiåtagandena har lämnats vederlagsfritt från aktieägare i Watts 2 You AB (”Watts 2 You”), däribland Contributor AB (gm Lars-Göran Josefsson), Samhällsbyggnadsbolaget IB Service AB och Qamcom Group AB. Bottengarantiåtaganden kan tas i anspråk i den mån Företrädesemissionen inte tecknas till mer än cirka 70 procent och toppgarantiåtaganden kan tas i anspråk i den mån Företrädesemissionen inte tecknas till mer än cirka 80 procent. Kallelse till extra bolagsstämma och information om Bolagets förvärv av Watts 2 You offentliggörs genom separat pressmeddelande. Företrädesemissionen förutsätter en ändring av bolagsordningen, samt minskning av aktiekapitalet, som också föreslås beslutas om vid den extra bolagsstämman.

Sammanfattning

  • Styrelsen i Zenergy har idag, villkorat av efterföljande godkännande vid extra bolagstämma som är planerad att hållas den 25 mars 2024, beslutat om en nyemission av högst 250 438 916 units bestående av B-aktier och teckningsoptioner med företrädesrätt för Bolagets aktieägare per avstämningsdagen den 3 april 2024. Kallelse till den extra bolagsstämman offentliggörs genom ett separat pressmeddelande.

 

  • Emissionslikviden uppgår till cirka 27,5 MSEK före emissionskostnader och ska huvudsakligen finansiera (i) eget projekt och nya affärer, (ii) förädling, utveckling och försäljningskostnader kopplade till bodar samt (iii) återbetalning av upptaget Brygglån. Vid fullt utnyttjande av teckningsoptioner av serie TO2 B kan Bolaget tillföras ytterligare cirka 10,1 MSEK före emissionskostnader. Nettolikvid från inlösen av teckningsoptionerna av serie TO2 B avses stärka finansieringen av de två förstnämnda tillväxtaktiviteterna.

 

  • Aktieägare som på avstämningsdagen den 3 april 2024 är registrerade i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken erhåller en (1) uniträtt för varje innehavd aktie, oaktat aktieslag. En (1) uniträtt berättigar till teckning av en (1) unit. En (1) unit innehåller elva (11) B-aktier och tre (3) teckningsoptioner av serie TO2 B.

 

  • Teckningskursen har fastställts till 0,11 SEK per unit, vilken motsvarar 0,01 SEK per B-aktie. Teckningsoptionerna emitteras vederlagsfritt.

 

  • Teckningsperioden för Företrädesemissionen pågår mellan den 8 april 2024 till och med den 22 april 2024.

 

  • Företrädesemissionen omfattas till cirka 80 procent av teckningsförbindelser och garantiåtaganden. Teckningsförbindelserna har erhållits från en större befintlig aktieägare och personer i styrelse och ledning, vilka sammanlagt uppgår till cirka 1,8 MSEK eller cirka 6 procent av Företrädesemissionen. Lämnade garantiåtaganden inom ramen för botten- och toppgarantin uppgår sammanlagt till cirka 20,3 MSEK, motsvarande cirka 74 procent av Företrädesemissionen. Toppgarantiåtagandena har lämnats vederlagsfritt från aktieägare i Watts 2 You, däribland Contributor AB (gm Lars-Göran Josefsson), Samhällsbyggnadsbolaget IB Service AB och Qamcom Group AB.
  • Inför Företrädesemissionen har Bolaget upptagit ett Brygglån om 3 MSEK till marknadsmässiga villkor.

 

  • En (1) teckningsoption av serie TO2 B ger rätt att teckna en (1) ny aktie under perioden 2 juni 2025 till och med den 16 juni 2025 till en teckningskurs per B-aktie om 0,0135 SEK. Teckningsoptionerna avses att tas upp till handel på Spotlight Stock Market.

 

Bakgrund och motiv

Zenergy grundades 2009 med målet att genom innovation förändra den konservativa och trögrörliga byggbranschen. Bolagets har sedan starten arbetat mot att, på ett lönsamt och miljövänligt sätt, skapa smarta, energieffektiva, kostnadseffektiva och hållbara bostäder. Skärpta regulatoriska krav och ambitiösa klimatmål väntas resultera i fortsatt tillväxt på marknaden som Zenergy verkar på.

Under 2023 har Zenergy ingått flera viktiga avtal samt tecknat ett LOI avseende ett joint venture-projekt i Vallentuna med ett välkänt finanshus.

I februari ingick Zenergy avtal om att förvärva solcellsteknikbolaget Watts 2 You. Zenergy och Watts 2 You har sett att det finns flertalet strategiska initiativ där ett samgående bedöms vara värdeskapande för båda bolagen. Genom att integrera solenergilösningen från Watts 2 You med Zenergys energieffektiva patenterade ZIP-konstruktion skapas ett unikt koncept – Europas första klimatpositiva byggbod. Det innebär att byggboden förses med grön el samt att ett fossilfritt energiöverskott genereras, vilket dessutom kan lagras och säljas. Tillsammans bedömer Zenergy och Watts 2 You att den gemensamma marknaden uppgår till 7 miljarder SEK under en kommande 3-årsperiod. Zenergys långsiktiga strategi innefattar fortsatt tillväxt inom Bolagets samtliga vertikaler. I syfte att genomföra planerade projekt samt kapitalisera på marknadens höga efterfrågan på klimatsmarta lösningar har styrelsen i Zenergy bedömt att det är en lämplig tidpunkt att genomföra en Företrädesemission. 

Motivet bakom Företrädesemissionen ligger i linje med Zenergys mål om att ytterligare stärka sin position på marknaden för energieffektiva och hållbara byggnader. Likviden från Företrädesemissionen skapar en stabil finansiell grund som möjliggör fortsatt satsning på tillväxt inom såväl befintliga som nya vertikaler.

Vid fulltecknad Företrädesemission erhåller Bolaget en emissionslikvid om cirka 27,5 MSEK före emissionskostnader. Emissionslikviden avses användas till följande användningsområden:

  • Genomförande av eget projekt samt leverans av nya affärer
  • Förädling, utveckling och försäljningskostnader kopplade till bodar
  • Återbetalning av tidigare upptaget Brygglån

I händelse av att de i Företrädesemissionen utgivna teckningsoptionerna av serie TO2 B utnyttjas fullt ut under juni 2025 kan Bolaget komma att erhålla ytterligare cirka 10,1 MSEK. Nettolikvid från inlösen av teckningsoptionerna avses stärka finansieringen av de två förstnämnda tillväxtaktiviteterna.

Pm i sin helhet finnas tillgängligt på Bolagets hemsida, www.zenergy.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bokslut och förvärv  

En bild som visar person, person, kostym, glasögon

Automatiskt genererad beskrivningVi inledde året med en god försäljningsutveckling och en betydande tillströmning av anbudsförfrågningar för våra produkter. Genom flera lyckade kundträffar på våra projekt fick vi tydlig bekräftelse på att vår leverans motsvarar marknadens behov, vilket gläder oss mycket.

 

Det gångna året har varit präglat av förändringar där Zenergy har skapat förutsättningar för att leverera en konkurrenskraftig produkt med rätt kvalitet, leveranstider och framför allt lönsamhet. Under 2023 låg ett betydande fokus på interna processer och övergången till den nya plattformen, vilket visade sig vara ett klokt beslut.

 

Första halvåret var en intensiv period med full produktion av Livingspace-moduler och leveranser till Värmdö. Vi upptäckte flera produktionsfördelar med plattformen., när den anpassades till modulär arkitektur med hög receptivitet för produktionsprocesser. Under denna period stod intäkterna för 82% av årets totala intäkter, vilket också resulterade i ett positivt ekonomiskt resultat och gav en ”boost” åt organisationen

 

Under det senaste halvåret har branschens utveckling varit utmanande. Det allmänna världsläget med bland annat Rysslands anfallskrig mot Ukraina har dessutom resulterat i råvarubrist och ökade priser. Råvarubristen och de försenade leveranserna, tillsammans med inflationen och det höga ränteläget, har naturligtvis påverkat resultatet negativt. Få byggprojekt har startats på grund av det osäkra läget. Tyvärr har flera kollegor och kunder i branschen gått i konkurs. Detta har också påverkat oss negativt, och i årets resultat har vi tagit upp befarade kundförluster på 2 miljoner.

 

Vi arbetar nära våra kunder och strävar alltid efter att överträffa deras förväntningar. Vi anser att vår portfölj av anbud är väl segmenterad, med produkter och kunder som matchar varandra. Behovet av bostäder ökar kraftigt, och vi tror att det är en fråga om tid innan flertalet av våra kunder väljer att påbörja sina projekt. Därför ser vi ljust på framtiden.

 

Vi är glada och stolta över förvärvet av Watts 2 You. Detta öppnar upp möjligheter för oss att tillsammans ta marknaden till nästa nivå genom att introducera ett innovativt energi- och klimatpositivt byggbodskoncept på den europeiska marknaden. Med bland annat Lars G Josefsson och SBB som nya ägare, med deras breda kontaktnät och flera spännande vertikala möjligheter, ser vi fram emot att utveckla konceptet.

 

Detta är mycket spännande, och vi kommer att återkomma med mer information om hur vi planerar att förändra byggbranschen och dra nytta av denna möjlighet.

 

Kallelse till extra bolagstämma är och utlyst till den 25 mars 2024. Mer information om företrädesemissionen samt kallelse till extra bolagsstämma finns att hämta på bolagets hemsida.

 

Tillsammans bygger vi för framtiden.

Zenergy AB

Martin Karlsson, VD

 

 

Zenergys vision

Zenergys vision är att skapa smarta, energieffektiva och hållbara bostäder som går snabbt att producera och som håller hög kvalitet. Byggnaderna erbjuder olika fasadgestaltning och effektiv inredning. Tillsammans med arkitekter, byggnadsingenjörer samt fastighetsutvecklare har vi tagit fram attraktiva boendekoncept i modulär arkitektur som på allvar utmanar det traditionella bostadsbyggandet. Zenergys produkter fungerar utmärkt som både permanenta och tillfälliga bostäder men är även lämpliga som kontor, skolor, äldreboenden entreprenadenheter etc.

 

Affärsmodell och fastighetskoncept

Vi ligger med andra ord helt rätt i tiden med vårt koncept som vi kallar modulär arkitektur.

 

Inom Zenergy arbetar vi med fyra (4) parallella affärsområden som alla använder sig av bolagets patenterade ZIP-Element. Zenergy ZIP-Bostäder är fullt tillgänglighetsanpassade enligt BBR-krav. Enheterna byggs i varierande storlekar beroende på behov och är stapelbara i flera våningar. Bolaget har en ambition att så långt det är möjligt arbeta med bl.a Svanen-märkta material och produkter. Som ett led i det pågående arbetet med att öka standardiseringen inom bolagets koncept utvecklas två typhus som baseras på endast två olika plattformar med samma bredd. De kan även med fördel kombineras med varandra. Genom att optimera byggnationen erbjuder Zenergys koncept även möjlighet att öka bo- eller lokalytan med ca 10% jämfört med traditionella lösningar som har samma yttre byggnadsmått.

Zenergys bostadskoncept är konstruerade av bolagets moderna, patenterade och varumärkesskyddade byggelement Zenergy ZIP-Element som kan användas som både vägg-, tak- och golvkonstruktion. ZIP-Elementet ger extremt välisolerade, brandsäkra och mögelresistenta byggnader utan köldbryggor. De tunna väggarna ger även maximal boyta samtidigt som isoleringsvärdet (U-värdet) och därmed uppvärmningskostnaden förblir mycket låg. ZIP-Elementet har brandskyddsklass EI60 (förhindrar brandspridning under 60 minuter). Tack vare ZIP-Elementets sandwich-konstruktion kan våra bostäder produceras samt uppföras både snabbt och effektivt.

 

Produktionen sker i bolagets fabrik i Skillingaryd som vid fullt utbyggd LEAN-produktion har en möjlig tillverkningskapacitet om >25 000 m2 BOA per år. Produktionen effektiviseras för att möjliggöra lönsamhet även vid en lägre produktionsvolym än tidigare. Det utgör en viktig egenskap att uppnå för att göra bolaget mindre sårbart vid marknadssvängningar och oplanerade förseningar som ibland kan inträffa i kundprojekt.

Zenergy Bostäder och Hotell Bolaget har utvecklat olika modulära bostadskoncept i modulformat som är anpassade i enlighet med Boverkets byggregler (BBR). Zenergy kan erbjuda bostäder från ett rum om ca 18 m2 till 6 rum om ca 150 m2. Zenergys ZIP-Bostäder möjliggör stor flexibilitet och möjlighet att uppföra betydande bostadsyta på kort tid. Detta innebär att konceptet har potential att bli en viktig del i en tidseffektiv lösning på det omfattande behov av bostäder som råder i Sverige.

Zenergy Skolor och Kontor Dessa fastighetskoncept är avsedda för uppförandet av kontorsbyggnader, skolbyggnader samt lokaler för specifik verksamhet. Då bolagets ZIP-Element har mycket goda prestanda inom brandsäkerhet, energieffektivitet samt fukt- och mögelresistens har dessa koncept goda möjligheter att nå framgång, inte minst vid byggnationer där tidsfaktorn är extra viktig. Zenergy har t.ex tagit fram anpassningar av plattformen som gör det möjligt att även erbjuda lösningar för vård, matsal, dagrum, aktivitetsrum etc.

Zenergy ZIP-Entreprenadenheter Detta fastighetskoncept, som i likhet med övriga bygger på bolagets ZIP-Element, började byggas 2009 och utnämndes till Bästa Energibod år 2013 av Hyrex-kedjan, Swedish Rental Association, Sveriges Byggindustrier och Byggnads i Göteborg. ZIP-Byggbodar är en attraktiv lösning för byggbranschen som är både energieffektiv och brandsäker. Zenergy har genom åren levererat över 1 000 energisnåla enheter.

Zenergy ZIP-Element Zenergys ZIP-Element är grundstommen i samtliga av bolagets fastighetskoncept. Det är ett patenterat, CE-märkt och varumärkesskyddat byggmaterial som består av en isolerande kärna av PIR som är laminerat med högkvalitativa brandskyddsskivor på båda sidor. ZIP-Elementet är i sig ett färdigt tak-, golv- eller väggelement vilket innebär att det går snabbt att uppföra en brandsäker och mögelresistent byggnad utan köldbryggor.


Aktien

Zenergy har handlats på Spotlight Stock Market sedan den 7 december 2015.
Handelsbeteckningen för aktien är ZENZIP och ISIN-koden är SE0005705589.

 

En bild som visar text, skärmbild, Teckensnitt, nummer

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

Kommentarer till den finansiella utvecklingen för Zenergy

 

Rörelseintäkter

Rörelsens intäkter för fjärde kvartalet 2023 uppgick till 3 502 (34 764) KSEK och ackumulerat för året uppgick de till 72 950 (79 780) KSEK. Nettoomsättningen (exkl. hyresintäkter och övriga rörelseintäkter) i koncernen för fjärde kvartalet uppgick till 2 197 (34 262) KSEK, vilket är 32 065 KSEK lägre än motsvarande period 2022. Ackumulerad nettoomsättning för året uppgick till 70 552 (78 159) KSEK vilket är 7 607 KSEK lägre än motsvarande period 2022.

 

Hyresintäkterna i koncernen under fjärde kvartalet 2023 uppgick till 217 (278) KSEK och ackumulerat för året uppgick de till 1 052 (1 114) KSEK. Detta avser uthyrning av kontors- och skolmoduler genom Zenergy ZIPRENT AB.

 

Övriga rörelseintäkter i koncernen under fjärde kvartalet uppgick till 1 088 (224) KSEK och ackumulerat för året uppgick de till 1 346 (507) KSEK. Merparten av intäkten för 2023 avser erhållet elstöd och försäkringsersättning.

 

I Zenergy AB uppgick rörelsens intäkter under fjärde kvartalet till 2 837 (34 486) KSEK. Periodens intäkt utgörs till större delen av projekten Grillby där Ruts Fastighets AB är kund och Kummelnäs (områdena 1,4 och 5) där Stjärnhöken Bygg AB är kund. Ackumulerade rörelseintäkter för året uppgick till 71 450 (78 666) KSEK. Rörelsens intäkt för årets utgörs till större delen av projektet Kummelnäs (områdena 1,4 och 5).

 

Kostnader

Rörelsens kostnader avseende råvaror och förnödenheter samt främmande tjänster i koncernen uppgick under fjärde kvartalet till -3 201 (-30 584) KSEK. Ackumulerat för året uppgick det till 58 068 (-69 669) KSEK. Täckningsbidraget i koncernen ackumulerat för året uppgick till 14 882 (10 111) KSEK. Det ger ett ökat täckningsbidrag på 4 771 KSEK från föregående år. Det ökade täckningsbidraget är ett resultat av arbetet med den nya produktplattformen samt förbättrade processer.

 

Omkostnaderna i koncernen (övriga externa kostnader, personalkostnader samt övriga rörelsekostnader) uppgick under fjärde kvartalet till -4 699 (-6 186) KSEK, vilket är en minskning med 1 487 KSEK från föregående år. Ackumulerat för året uppgick dessa poster till -18 267 (-18 599) KSEK, vilket är en minskning med 332 KSEK från föregående år. Kostnader som har minskat under året jämfört med föregående år är främst kostnader för konsulter, elförbrukning, förbrukningsmaterial och personal. När det gäller övriga externa kostnader så finns det poster som har ökat under året jämfört med föregående år. Främst gäller det lokalhyra, som tidigare har eliminerats i koncernen, samt ökade garantikostnader och befarade kundförluster.

 

Avskrivningarna i koncernen för fjärde kvartalet uppgick till -211 (-240) KSEK och ackumulerat för året uppgick dessa till -860 (-1 385) KSEK.

 

Resultat

Resultat efter finansiella poster i koncernen avseende fjärde kvartalet uppgick till -4 509 (2 260) KSEK. Ackumulerat för året uppgick det till -4 181 (1 990) KSEK. Resultatet är således 6 171 KSEK lägre än motsvarande period föregående år vilket till stor del kan hänföras till avyttrat dotterbolag under Q2 2022. För Zenergy AB uppgick resultatet efter finansiella poster avseende fjärde kvartalet till -5 099 (2 467) KSEK. Ackumulerat för året uppgick det till -5 309 (-6 185) KSEK. Resultatet för koncernen avseende hela året uppgick till -4 263 (6) KSEK.

 

Balansräkning

 

Tillgångar

Anläggningstillgångar i koncernen per 2023-12-31 uppgick till 4 814 (6 432) KSEK, vilket är en minskning med 1 618 KSEK. Minskningen avser främst under året avyttrade inventarier i Zenergy ZIPRENT AB.

 

Omsättningstillgångar i koncernen per 2023-12-31 uppgick till 23 391 (40 880) KSEK. Varulagret, inklusive pågående arbeten, per 2023-12-31 uppgick till 9 492 (7 357) KSEK. Kundfordringar uppgick till 2 704 (28 803) KSEK och Övriga fordringar uppgick till 2 828 (3 415) KSEK. Likvida medel uppgick per balansdagen till 8 367 (1 305) KSEK.

 

Skulder

Koncernens skulder per 2023-12-31 uppgick till 21 074 (36 090) KSEK. Långfristiga skulder per 202312–31 uppgick till 170 (206) KSEK. Leverantörsskulderna per 2023-12-31 uppgick till 6 035 (10 760) KSEK.

 

Finansiell ställning

Vid årets utgång uppgick det egna kapitalet i koncernen till 3 461 (7 724) KSEK.

Aktiekapitalet i Zenergy AB uppgår till 2 288 (2 288) KSEK.

 

Det totala kassaflödet i koncernen för året var positivt och uppgick till 7 062 (-518) KSEK.

 

Kassaflödet från den löpande verksamheten i koncernen för året var positivt och uppgick till 3 421 (31 655) KSEK. Främst beror det på minskade rörelsefordringar samt rörelseskulder.

 

Kassaflödet från investeringsverksamheten i koncernen för perioden uppgick till 677 (25 206) KSEK. Under året har investeringar avseende fabriksinventarier gjorts i Zenergy AB samt avyttring av inventarier som härrör sig främst från Zenergy ZIPRENT AB.

 

Kassaflödet från finansieringsverksamheten i koncernen för året uppgick till 2 964 (5 931) KSEK. Under fjärde kvartalet har ett brygglån om 3 000 KSEK upptagits.

 

Likvida medel i koncernen uppgick till 8 367 (1 305) KSEK vid periodens slut. Av koncernens likvida medel avser 5 146 KSEK spärrade bankmedel.

 

Koncernen och moderbolaget hade per 2023-12-31 inga krediter hos banker.

 

 

 

 

 

 

 

Finansiella rapporter

En bild som visar text, skärmbild, nummer, Parallell

Automatiskt genererad beskrivning

 

En bild som visar text, skärmbild, nummer, Teckensnitt

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

 

 

En bild som visar text, skärmbild, nummer, Parallell

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

En bild som visar text, skärmbild, nummer, Teckensnitt

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

 

 

 

Kassaflöde koncern

En bild som visar text, skärmbild, nummer, Teckensnitt

Automatiskt genererad beskrivning

Förändringar i eget kapital, koncern

 

En bild som visar text, skärmbild, linje, nummer

Automatiskt genererad beskrivning

 

 

 

 

Granskning
Denna rapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

 

 

Kommande finansiella rapporter och viktiga datum

Extra bolagsstämma den 25 mars 2024, Jönköping

Ordinarie Bolagstämma den 24 maj 2024, Jönköping

Delårsrapport för perioden januari-mars 2024 publiceras den 27 maj 2024

Delårsrapport för perioden april-juni 2024 publiceras den 26 augusti 2024

Delårsrapport för perioden juli-september 2024 publiceras 25 november 2024

 

 

 

 

Styrelsen i Zenergy AB

 

 

Skillingaryd den 26 februari 2024.

 

Denna information är sådan information som Zenergy AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande den 26 februari 2024.

Läs mer hos Cision
Läs mer om Zenergy AB