Publicerat: 2017-12-04 12:41:20

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om Botnia Exploration Holding AB: Botnia Exploration meddelar om positiva guldanalyser från tester av Fäbodtjärns kvartsgång

Botnia Exploration uppger i ett pressmeddelande att analysresultat från testerna av Fäbodtjärns kvartsgång visade på snitthalter med cirka 7,4 gram per ton guld. Resultaten kommer från tester utförda på 2 118 ton kvarts som levererades från sommarens provbrytning. 

"Detta resultat är väldigt glädjegivande då det baserar sig på ett stort tonnage och från en provbrytning med sannolikt en högre mängd gråbergsinblandning jämfört med framtida brytning. Halterna är fortsatt höga och stämmer väl med vår tillgångsberäkning som visar på 8,5 g/ton guld i snitt i indikerad mineraltillgång", säger vd Thomas Ljung.

I mitten på juli påbörjade Botnia Exploration arbetet med provbrytning av guldfyndigheten Fäbodtjärn. Avsikten med provbrytningen var att genomföra ett fullskaligt test för att utreda möjligheten om Boliden Rönnskär kan använda kvarts från Fäbodtjärn som slaggbildare i deras process. Boliden Rönnskär använder idag kvarts från andra leverantörer och då Fäbodtjärns kvarts innehåller guld ses detta som ett intressant alternativ.

Testerna med Boliden är nu avslutade och Botnia Exploration fortsätter nu arbetet med miljötillståndsansökan. Alternativet att utvinna guld direkt genom ett smältverk uppges vara ett mycket intressant komplement till traditionell anrikning och kommer att ges ett ökat fokus i arbetet med planeringen av gruvan då det ger minskade miljökonsekvenser, lägre investeringar och kassaflöde kan erhållas i ett tidigt skede efter gruvstart.

Läs mer om Botnia Exploration Holding AB