Publicerat: 2014-09-16 12:58:54

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om Kopparberg Mineral AB: Lovisagruvan fortsatt intresserade av Håkansbodafyndigheten - ordförande

Lovisagruvans planer på att ta över Håkansbodafyndigheten har avbrutits. Nu inväntar företaget istället att Kopparberg Minerals undersökningstillstånd löper ut.

Kopparberg Mineral har ett antal undersökningstillstånd i området runt Lovisagruvan. Bergsstaten har beslutat sig för att avslå Kopparberg Minerals ansökan om bearbetningskoncession med huvudmotiveringen att den ligger inom den skyddszon som enligt minerallagen omgärdar Lovisagruvan.

Det har samtidigt gjort att Lovisagruvan visat intresse för fyndigheten. Det är inte heller första gången som Lovisagruvan har intressen i området. På 1990-talet ägdes också rättigheten med den ekonomiska situationen gjorde inte att gruvbolaget kunde utveckla fyndigheten.

Igår stod det emellertid klart att förslaget som Lovisagruvan har gett Kopparberg Mineral har avvisats. Samtidigt löper tiden ut för Kopparberg Minerals undersökningstillstånd. Och under det första halvåret nästa år kan det vara fritt fram för Lovisagruvan att ansöka om ett undersökningstillstånd.

- Ja, det tänker vi att göra också, säger Lovisagruvans ordförande Göran Nordenhök till FinWire.
- Vi bedömer inte att vi förlorar mer tid än ett halvår på det här, fortsätter han.

Lovisagruvan bedömer inte heller att någon annan gruvaktör kommer att göra anspråk på området.

- Kopparberg Mineral har gjort ett försök och inte fått bearbetningskoncession. Vi har svårt att se att någon annan skulle kunna tro att de skulle få det när det redan är ordentligt prövat, säger Göran Nordenhök.

Kopparberg Mineral har samtidigt meddelat att bolaget söker en rättsprövning i fallet med Håkansboda. Prospekteringsbolaget har ansökt om rättsprövning hos Högsta Förvaltningsdomstolen avseende hanteringen av bolagets ansökan om bearbetningskoncession för Håkansboda.

Läs mer om Kopparberg Mineral AB