Publicerat: 2024-02-08 11:05:55

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Finwire Disclaimer


Finwire om Zenicor Medical Systems AB: Zenicor One används för att screena 2 000 värmlänningar för förmaksflimmer

Medicinteknikbolaget Zenicor meddelar att Region Värmland och Karolinska Institutet ska screena 2 000 värmlänningar för förmaksflimmer med målsättning att minska risken för att drabbas stroke.

Projektet heter Strokestop 3 och är en fortsättning av tidigare studier. Vissa personer kommer tillfrågas om de vill delta i samband med ett besök på en vårdcentral, andra via brev. Screeningen sker på distans och utrustningen, Zenicor One, skickas hem med post. Tolkning av EKG och diagnostisering av eventuellt förmaksflimmer sker centralt.

- Den pågående SAFER-studien i Storbritannien och tidigare Strokestop-studier i Sverige svarar på frågan OM screening ska genomföras, projektet i Värmland är fokuserat på implementering av screening och svarar på frågan HUR screening ska genomföras. Det är viktigt att få många personer att delta, och samtidigt minimera påverkan på den vanliga vården, säger Zenicors vd Mats Palerius.

Ett screeningprogram för 75/76-åringar i Värmland till en kostnad på 10 miljoner kronor per årskull, skulle kunna ge en framtida årlig kostnadsbesparing för regionen på 100 miljoner kronor, skriver Zenicor.

Läs mer om Zenicor Medical Systems AB