Publicerat: 2021-12-15 12:50:03

Detta är en nyhet från nyhetsbyrån Direkt Disclaimer


Direkt om Scandinavian Real Heart AB: MINDRE HJÄRTA MÖJLIGGÖR EN BREDARE KUNDBAS - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att Real Heart, som utvecklar ett artificiellt fyrakammarhjärta, nyligen upptäckt att bolaget kan göra hjärtpumpen mellan 10-20 procent mindre innebär att bolaget kan nå en bredare kundbas. Det innebär i sin tur en ökad försäljningspotential för Real Heart framgent.

Det säger bolagets vd Ina Laura Perkins till Nyhetsbyrån Direkt.

Tidigare på onsdagen lät Real Heart via ett pressmeddelande informera om att bolagets designteam identifierat en möjlighet att göra hjärtat mindre i storlek, "något som kan få stor betydelse för de patienter som i framtiden ska bära hjärtat och för Realhearts framtida marknad", hette det.

Kan du ytterligare utveckla vad det innebär för er att hjärtat blir fysiskt mindre?

"Ju mindre produkten är desto fler patienter passar den i. Försäljningspotentialen kommer därmed påverkas men med hur mycket kan vi inte säga förens våra pågående virtuella prövningar genomförts. Men positivt är det", säger Ina Laura Perkins.

Ett mindre hjärta öppnar enligt vd:n upp för en större potential på särskilt den asiatiska marknaden, där personer i snitt tenderar att ha en mindre kropp.

Att storleken på det artificiella hjärtat nu minskar ger även ett bättre konkurrensläge mot franska Carmat, som är en huvudkonkurrent till Real Heart, enligt vd:n.

Real Hearts hjärtpump passar i dagsläget huvudsakligen för män, men när den nu blir mindre i storlek öppnas möjligheten upp för fler kvinnor att bära hjärtat.

Vid sidan av bolagets huvudprojekt planerar Real Heart även att konstruera ett mindre hjärta, som av bolaget benämns "Miniheart".

"Det hjärtat kommer vara främst anpassad för kvinnor. Miniheart kommer troligvist inte passa för barn, däremot", uppger Ina Laura Perkins.

Kostnaden för att konstruera bolagets artificiella fyrakammarhjärta påverkas inte av att det nu kommer bli mindre. I dagsläget räknar Real Heart med att sälja hjärtpumparna för omkring 1,2 miljoner kronor när produkten väl är färdig.

"Gentemot konkurrenten Carmat ligger vi bra till. Enligt de uppgifter vi har kostar Carmats hjärta omkring 240.000 euro, cirka 2,5 miljoner kronor", framhåller Ina Laura Perkins.

Real Heart befinner sig i skrivande stund i preklinisk studiefas för fyrakammarhjärtat. Bolaget genomför i dagsläget blodtester, uthållighet och djurstudier relaterade till hjärtat. Ina Laura Perkins uppskattar att bolaget kommer påbörja kliniska prövningar, det vill säga använda hjärtat i människor, år 2023. Målbilden är att produkten ska ha fått CE-märkning och vara redo för försäljning omkring 2025.

Aktien i Real Heart var som mest upp drygt 4 procent under onsdagsmorgonen. Omkring lunchtid sågs aktien dock till oförändrad nivå.

Graf: kursutveckling sedan årsskiftet

image

Bildkälla: Infront



                    
                

Läs mer om Scandinavian Real Heart AB